Hlavní obsah

Zaměstnanci zličínského Siemensu dvě hodiny stávkovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanci společnosti Siemens kolejová vozidla ve středu v poledne na dvě hodiny zastavili práci. Stávku uspořádali odboráři společnosti, kterým se nelíbí nabídky vedení firmy v souvislosti s chystaným prodejem továrny. Uvedl to předseda odborového svazu Kovo Josef Středula.

Foto: Jan Hrouda, ČTK

Zaměstnanci společnosti stávkovali již před časem.

Článek

Vedení společnosti podle mluvčího skupiny Siemens v ČR Petra Sedláčka zaměstnancům nabídlo podmínky výrazně překračující zákonnou povinnost i kolektivní smlouvu. Do doby odchodu Siemensu z továrny v polovině příštího roku, navrhlo vedení zvýšení platů o 35 procent. Pro případné následné propouštění, pokud by se nepodařilo najít kupce podniku, nabídlo odstupné ve výši osmi až 12 platů.

Odbory se podle Středuly domnívají, že nabídky neodpovídají vážnosti situace, pohrdají tisícovkou zaměstnanců továrny a zhoršují situaci v podniku. "Chceme stejné podmínky, jako dostávají zaměstnanci v Německu," uvedl s tím, že tyto nabídky jsou násobně vyšší než od vedení SKV. Další jednání se má uskutečnit v pondělí.

Vedení koncernu Siemens rozhodlo o odchodu ze zličínské továrny kvůli údajnému nadbytku výrobních kapacit pro kolejová vozidla v Evropě. Změny u Siemensu se netýkají pouze České republiky. Po celém světě koncern propustí zhruba 17 000 lidí. Ostatní aktivity koncernu v České republice se nemění, odchod se týká pouze Siemens Kolejová vozidla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám