Hlavní obsah

Siemens hledá levnější země pro vývoj softwaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/FRANKFURT

Německý elektrotechnický koncern Siemens hodlá v příštích letech přesunout na 10 000 pracovních míst ve vývoji softwaru do zemí s nižšími mzdovými náklady. Zprávu britského listu Financial Times v pátek potvrdil mluvčí společnosti.

Foto: Tomáš Bílek

Lektor Jakub Doubrava

Článek

Řekl, že toto rozhodnutí nemusí nutně znamenat, že pracovní místa v Německu budou zrušena, ale že vzniknou nová v zahraničí. "Jde o rozhodnutí, kde v budoucnu vybudovat nové kapacity. Je to součást dlouhodobé strategie," dodal.

"Musíme následovat trend a přesunout některé naše aktivity směrem na východ. Všichni naši konkurenti to dělají také," řekl šéf podnikové strategie společnosti Johannes Feldmayer. Přesun se bude týkat asi třetiny z 30 000 míst ve vývoji softwaru, která jsou převážně v Německu, kde jsou druhé nejvyšší mzdové náklady v Evropě. Ve výzkumu a vývoji Siemens celkem zaměstnává zhruba 50 000 lidí.

Společnost uvažuje také o přesunutí části výroby a účetních operací do zahraničí, píše list. Chce tak více využívat nižších nákladů a vysoce kvalifikované pracovní síly ve východoevropských zemích. Koncern už rozhodl o přestěhování části činností mnichovské centrály do Prahy. Konkrétně jde o účetní a administrativní operace. Praha se tak stane jedním z nejvýznamnějších míst jeho celosvětového podnikání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám