Hlavní obsah

„Pokrok nesmí být bez nás.“ Německo podpoří průmysl 50 miliardami eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo chce v příštích čtyřech letech podpořit svůj průmysl prostřednictvím dotací či daňových úlev částkou ve výši až 50 miliard eur (1,2 bilionu Kč), aby podnikům pomohlo vyrovnat se s vysokými cenami energií a konkurencí ze Spojených států a Číny, kde firmy čerpají vysoké dotace. V úterý to oznámil ministr hospodářství Robert Habeck.

Foto: Liesa Johannssen, Reuters

Německý ministr hospodářství Robert Habeck

Článek

Ekonomická prosperita Německa je úzce navázána na jeho průmyslovou výrobu, kterou v současnosti brzdí vysoké ceny energií. Ty začaly růst loni, kdy Rusko výrazně přiškrtilo dodávky plynu do Evropy v odvetě za západní sankce za jeho rozsáhlou invazi na Ukrajinu.

„Německo má dlouhou tradici jako silná průmyslová země. Chci, aby to tak zůstalo,“ prohlásil v úterý na tiskové konferenci Habeck.

Zároveň varoval, že pokud Německo neudrží při přechodu na bezuhlíkové hospodářství krok v inovacích, odehraje se pokrok bez něj. Mířil tím zejména na USA a Čínu, protože tyto země mají rozsáhlé podpůrné programy pro své firmy.

Více a rychleji. Scholz volá po masových deportacích nelegálních migrantů

Evropa

Německo poskytne svému průmyslovému odvětví pomoc založenou nejen na dotacích a podpoře podnikatelských investic, ale také na daňových úlevách.

Habeck jako další součást pomoci zmínil i finanční pobídky lidem, kteří se rozhodnou i přes důchodový věk nadále pracovat. Toto opatření má pomoci čelit nedostatku kvalifikovaných pracovníků, se kterým se Německo dlouhodobě potýká.

Z podpůrného plánu ministerstva mají mít prospěch zejména malé a střední podniky, uvedla agentura Reuters. „Tyto podniky jsou jedním z pilířů země,“ dodal Habeck. Nová průmyslová strategie na ně proto myslí.

Ministr hospodářství na úvod prohlášení zdůraznil, že Německo je pod tlakem změněné geopolitické situace včetně válek.

„Exportní země jako Německo tak stojí před novými geopolitickými výzvami,“ řekl. Budoucí blahobyt Německa závisí na úspěšné dekarbonizaci hospodářství, přechodová fáze je ale značnou zátěží, dodal.

Německá média poznamenávají, že financování podpůrných projektů může uvnitř vlády vyvolat další spor s ministrem financí Christianem Lindnerem. Liberál Lindner odmítá zadlužování, a naopak vyžaduje dodržování finanční disciplíny bez zvyšování daní.

Německá vláda v letošním roce očekává propad HDP

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám