Hlavní obsah

Zakázat plynové kotle v EU je nesmysl, říká šéf Pražské plynárenské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plynu na trhu je dostatek a v zásobnících je ho dost. Zimu tak bez problémů přečkáme a ceny pro domácnosti letos budou dále klesat. Plyn má budoucnost a zvažovaný plán zakázat v Evropské unii nové plynové kotle je nerealizovatelný, řekl Novinkám a Právu ředitel Pražské plynárenské Ludvík Baleka.

Foto: Pražská plynárenská

Ředitel Pražské plynárenské Ludvík Baleka.

Článek

Koncem loňského roku se objevily informace, že v Evropské komisi se jedná o zákazu uvedení nových plynových kotlů na trh od roku 2029. Česká vláda je proti a komise teď návrh upravuje. Jak to dopadne?

Otázkou je, čeho tím Brusel chce dosáhnout. Z mého pohledu jsou někdy ty představy trošku naivní. Ještě si to dovedu představit u rodinných domů, máte-li malou zahrádku a tepelné čerpadlo. Pokud tedy venkovní jednotka nebude mířit sousedovi přímo do oken, protože to by vám asi pěkně vyhuboval, kdyby mu tam hučelo čerpadlo. Ale dovedete si to představit v bytovém domě? To by každý měl za oknem tepelné čerpadlo?

Je to nerealizovatelné. Myslím si, že už i Němci, kteří dokonce od začátku letošního roku měli povinnost při montáži plynového kotle jej doplnit solárním panelem a dalšími ekologickými zdroji, od toho ustupují.

Plyn na burze zlevňuje, cena je nejníže od léta

Ekonomika

Jak to vidíte se spotřebou plynu v Česku i třeba s ohledem na útlum těžby uhlí a s poptávkou v celé Evropě?

U domů spotřeba plynu pravděpodobně půjde dolů, protože některé plynové kotle budou nahrazovány třeba tepelnými čerpadly, i když provoz čerpadla vyjde výrazně dráž než provoz plynového kotle.

Celkově ale půjde spotřeba nahoru, protože tak, jak bude přenosová soustava méně stabilní s větším množstvím fotovoltaiky, budou potřeba zdroje, které musí vyrovnávat odchylky. Když nebudeme mít uhelné zdroje, zajistí tuto službu menší kogenerační jednotky.

Z mého pohledu jsou někdy představy Bruselu trošku naivní.

Jak se teď budou vyvíjet ceny plynu?

Očekávám, že pokles cen pro domácnosti bude pokračovat. Loni jsme zlevnili třikrát a předpokládáme, že ceny budeme snižovat i letos.

Pokud nenastane nějaká mimořádná událost, která by mohla zastavit tok plynu do Evropy, je celosvětově plynu dostatek, a tak předpokládám, že se ceny stabilizují a půjdou ještě mírně níž.

Zlákali jste nové zákazníky, když zlevňujete?

V minulosti jsme zákazníky hodně ztráceli, proto je chceme získat zpět. Jsme stabilní dodavatel, máme historii a jsme ve formě.

Podařilo se nám plyn velmi dobře nakoupit, takže máme možnost přenést to na naše zákazníky. Získali jsme zatím kolem 15 tisíc zákazníků a v tomto trendu pokračujeme.

Analytici teď zákazníkům radí nefixovat cenu na dlouho. Co byste doporučil vy?

Přesně tak, počítám s tím, že zlevníme nejen my, ale i naše konkurence, takže s fixací bych počkal nejlépe na léto.

Ceny energií na trhu klesají, část dodavatelů upravuje nabídky

Ekonomika

Když se podíváme na naplněnost zásobníků, tak ty jsou teď v Česku naplněné asi ze tří čtvrtin. To už asi zimu bez problémů přečkáme, ne?

Určitě ji přečkáme, protože celková spotřeba v České republice se pohybuje kolem 85 terawatthodin za rok a my máme v zásobnících 34 terawatthodin. Takže máme víc než dost plynu na to, abychom vydrželi i přes léto.

A to je právě důvod, proč je tlak na pokles ceny plynu. Od plynu se navíc odvíjí cena elektřiny, takže ruku v ruce s ní zlevňuje i elektřina.

Hovořilo se o tom, že je potřeba zbavit se závislosti na ruském plynu. Už se to podle vás podařilo?

Evropa už se do jisté míry závislosti na ruském plynu zbavila, protože to, co prochází přes Ukrajinu a Slovensko do Evropy, je teď jen velmi malá část.

Větší množství plynu ještě stále teče z Ruska do Evropy přes Turecko, ale i kdyby nastal problém a ruský plyn se úplně vypnul, vzhledem ke kapacitám terminálů na zkapalněný zemní plyn LNG bude Evropa schopna přežít bez nutnosti razantně omezovat spotřebu. Cena by šla bezpochyby nahoru, ale asi už ne do těch závratných výšin jako v roce 2022.

S fixací ceny plynu bych počkal nejlépe na léto.

Co se stane, až jednou válka skončí? Myslíte si, že se toky plynu z Ruska na západ zase obnoví?

Je otázkou, jestli válka skončí patem, nebo tím, že Ukrajina osvobodí svoje území. Rusko už ale rozhodně nebude mít možnost stát se znovu dominantním dodavatelem plynu do Evropy. Byť bude jeho plyn levnější než dovozy LNG, my jako dodavatel domácnostem a průmyslu potřebujeme jistotu, že plyn dostaneme. A reputační riziko Ruska je velmi velké. Myslím si, že málokdo si dovolí nakoupit z Ruska nějaké zásadní množství plynu.

A ještě jedna věc: před válkou byla na Ukrajině nalezena nová naleziště plynu mezi Krymem a pevninou a v Oděské oblasti. Předpokládám, že Ukrajina začne plyn těžit a může částečně nahradit ten ruský.

Experti: Z východu ruský plyn do Česka neproudí

Ekonomika

Stát má teď zajištěny do roku 2027 tři miliardy kubíků plynu ročně v Nizozemsku. Od roku 2027 to mají být dvě miliardy kubíků v německém Stade. Bude to stačit?

Já si myslím, že to je víc než dost. Rezervované kapacity má totiž nejen stát, ale také obchodníci.

Loni jste hovořil o tom, že jednáte přímo s těžařem v Norsku. Pokročili jste někam?

Už jsme v cílové rovince, řeší se detaily kontraktu. Hlavně si od toho slibujeme bezpečnost dodávek. Máme vysoké garance, že když se nějaké těžební zařízení pokazí, dodají nám plyn z jiného zařízení. Jde hlavně o bezpečnost, protože ano, někdo může koupit levný plyn, ale máme tady z minula příklad Bohemia Energy, kdy spekulovali a sázeli na nízké spotové čili aktuální ceny, ale pak šly ceny nahoru, firma to neustála a už tady není.

Když se uzavíraly kontrakty ještě před válkou, bývaly často na kratší období. Vidíte teď trend dlouhodobějších kontraktů?

Všechno jde po sinusoidě. Dřív byly jen dlouhodobé dvacetileté kontrakty navázané na ropu. Pak začalo být moderní mít jen krátkodobé smlouvy a teď si myslím, že se to malinko vyvažuje.

My chceme mít část dodávek na dlouhodobých kontraktech a část na kratších, abychom využili příležitosti na trhu, ale s nějakou mírou jistoty.

Spotřeba plynu sice klesala, ale podle Teplárenského sdružení se ukázalo, že koncem loňského roku začala zase růst. Myslíte si, že domácnosti přestávají šetřit jako donedávna kvůli drahému plynu?

Vždy je to něco za něco. Když byly vysoké ceny, lidé si doma stáhli termostaty. K úsporám je vedly i obavy, že by mohl plyn úplně dojít, a ty zmíněné vysoké ceny. Teď, jak jdou ceny dolů, je chuť se omezovat trochu menší.

Během krize jsme se svým chováním přiblížili Západu, třeba k Německu, a teď už se zase malinko vzdalujeme. U nás v Česku je naprosto běžné, že v zimě doma chodíme v tričku s krátkým rukávem a v šortkách, místo abychom byli tepleji oblečeni a u televize si vzali třeba deku.

Já jsem ta přísná opatření doma zavedl a zatím je dodržujeme, takže jsme možná malinko výjimka.

Spotřeba tepla loni meziročně klesla o šest procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám