Hlavní obsah

Šéf Hyundai přiznal u soudu vinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Nejvyšší šéf jihokorejské automobilky Hyundai Čong Mong-ku se v pondělí přiznal, že hrál určitou roli ve vytváření tajných fondů sloužících ke korupci.

Článek

"Přiznávám do určité míry svou vinu," řekl předseda správní rady Hyundai Motor ve svém druhém vystoupení před soudem v Soulu, kde se jeho případ projednává.

O podrobnostech tvorby černých fondů Čong u soudu zatím nepromluvil. "Nepamatuji se," řekl podle agentury Reuters několikrát na otázky po detailech o těchto fondech.

Čong v pondělí dorazil do soudní síně na pojízdném křesle. Soudci 68letý podnikatel řekl, že trpí vysokým krevním tlakem, bolestmi a závratěmi. Jeho další předvolání je naplánováno na 26. června.

Úřady proti Čong Mong-kuovi vznesly nová obvinění

Úřady v Jižní Koreji vznesly také nová obvinění proti generálnímu řediteli automobilky Hyundai Motor Čong Mong-kuovi. Ten je nyní ve vazbě kvůli podezření, že automobilka pod jeho vedením vytvářela tajné fondy, kterých využívala k podplácení lobbistů a politiků.

Nová obvinění se týkají stejné problematiky, uvedli v pátek vyšetřovatelé. Mluvčí prokuratury Kang Čanu řekl, že proti Čongovi byla vznesena další dvě obvinění ze zneužití důvěry. Čong je ve vazbě od dubna a v květnu byl obviněn ze zneužití podnikových peněz. Ty údajně použil k založení tajného fondu, v němž podle vyšetřovatelů mohlo skončit přes 100 miliard wonů, což je v přepočtu přes 2,3 miliardy Kč.

Čong (68) byl ze zneužití důvěry obviněn už dříve, ale tehdy šlo pouze o to, že Hyundai utrpěla újmu v důsledku finanční podpory slabších částí skupiny. Čongův syn Čong Ui-sun, který vede dceřinou společnost Kia Motors, nicméně nebude ani obviněn. "Hlavní zodpovědnost leží na jeho otci," uvedly úřady.

Továrna se v ČR začne stavět v prosinci

Hyundai se chystá k zahájení výstavby montážního závodu u Nošovic v Moravskoslezském kraji. Po zatčení šéfa automobilky se spekulovalo, že Hyundai bude nucena zahájení výstavby odložit, zástupci firmy ale potvrdili, že výstavba začne letos 10. prosince. Firma bude zpočátku vyrábět zhruba 200 tisíc osobních automobilů a do roku 2011 jejich počet zvýší na 300 tisíc vozů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám