Hlavní obsah

Šéf ERÚ Trávníček: Platby za distribuci energií porostou i v dalších letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda razantně snížila dotaci regulované složky energií, a tak to Energetický regulační úřad musel zohlednit v návrhu plateb na příští rok, řekl Novinkám předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček k tomu, proč si domácnosti a firmy od ledna připlatí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček

Článek

Regulovaná část ceny elektřiny pro domácnosti má od ledna vzrůst v průměru o 70 procent. Jaké jsou důvody takového zvýšení?

Největší podíl z nárůstu regulované složky ceny připadá na návrat příspěvku pro podporované zdroje energie do faktur odběratelů. Od posledního čtvrtletí roku 2022 do konce roku 2023 hradí celou podporu pro podporované zdroje energie stát.

Pro rok 2024 vláda poskytla dotaci ve výši 9,5 miliardy korun, a to samo o sobě představuje zvýšení regulované složky ceny u jedné megawatthodiny elektřiny o 599 korun včetně DPH u domácností i podniků.

Do regulovaných cen se také přímo promítá vysoká cena energie na trzích pro zajištění provozuschopnosti soustav. To vede k růstu nákladů na krytí technických ztrát v soustavách, které vznikají při přepravě a distribuci elektřiny a nákladů na služby výkonové rovnováhy.

Šéf ČEZ: Zdražení elektřiny pro nejvíc lidí bude do 2 procent

Ekonomika

Kolik vláda do regulované části ceny letos přispěla?

Kdybychom sečetli veškeré dotace do regulované složky ceny elektřiny v roce 2023, poskytla vláda 60 miliard korun. A jak jsem řekl, pro rok 2024 to bude 9,5 miliardy korun.

Energetický regulační úřad přitom musí podle energetického zákona zajistit spolehlivý a bezpečný provoz soustav, musí zajistit úhradu oprávněných nákladů. Nemáme jinou možnost než tyto náklady zohlednit v regulované složce.

Nárůst jsme částečně rozložili do dalších roků, můžeme to ale udělat jen v omezené míře

Nešlo navýšení rozložit třeba do dvou let?

Díky úpravě regulačních pravidel jsme pro příští rok snížili výdaje hrazené odběrateli o více než deset miliard korun v elektroenergetice a téměř o miliardu v plynárenství. Tím jsme ale vyčerpali veškeré naše zákonné možnosti.

Částečně jsme také nárůst rozložili do dalších roků, můžeme to ale udělat jen v omezené míře. Jinak bychom před sebou valili dluh, který budeme splácet i s úroky. V horším případě bychom dokonce ohrozili spolehlivost energetických soustav.

Rostou i platby za jistič. Co vedlo k jejich zvýšení?

Důvody jsou úplně stejné jako u nárůstu celé regulované složky. I tato cena kryje náklady na provoz soustav. V podstatě zohledňuje rezervovaný příkon, který máte zajištěný v síti, nejde jen o „pronájem“ jističe.

Ceny energií v žádném případě neporostou o desítky procent, slíbil premiér Fiala

Domácí

Kromě plateb za zelené zdroje výrazně podražila distribuce. Projevují se tam už náklady na dekarbonizaci?

Částečně se projevují. Investice do soustavy spojené s připojováním nových zdrojů se ale do regulovaných plateb propisují ve formě odpisů, tedy postupně.

Porostou dál platby za distribuci vzhledem k dalším nákladům kolem připojování velkého počtu fotovoltaik? Už příští rok si lidé připlatí tisíce…

Platby za distribuci budou kvůli vyšším investicím do posilování soustav v dalších letech růst. Vyšší náklady ale přinese i provoz obnovitelných zdrojů v soustavě. Ty významně ovlivní to, jak se podaří do praxe implementovat nástroje flexibility, akumulace a podobně, které jsou dnes ve fázi legislativních návrhů.

A jak je to s růstem regulované složky pro energeticky náročné firmy? Hospodářská komora uvedla, že náklady na energie některých firem se oproti letošku zdvoj- až ztrojnásobí. Je to vůbec možné?

Je třeba si uvědomit, že regulovaná složka tvoří pouze část z výsledné ceny elektřiny. U firem na hladině velmi vysokého napětí je podíl regulované složky letos přibližně 6,5 procenta. Jen z důvodu avizovaného růstu regulované složky, i když se její podíl na celkové ceně elektřiny zvýší, tedy nemůže u firem dojít k nárůstu celkových výdajů na energie o stovky procent.

Kdybychom se podívali na domácnosti, letos u nich regulovaná složka tvoří necelou čtvrtinu ceny elektřiny. Pokud například některá domácnost letos platila zastropované ceny a v příštím roce bude platit ceny odpovídající již zveřejněným ceníkům dodavatelů, měla by se u ní celková platba za elektřinu – v porovnání průměrných letošních plateb a průměrných plateb v příštím roce – zvýšit jen minimálně.

Stanislav Trávníček
Vystudoval inženýrské a doktorské studium na Českém vysokém učení technickém v Praze na Fakultě elektrotechniky se zaměřením na ekonomiku a řízení energetiky.
Energetikou se pracovně zabývá od roku 1998.
V letech 2004–2012 působil jako ředitel Odboru elektroenergetiky Energetického regulačního úřadu. V srpnu 2019 byl jmenován předsedou Rady ERÚ.

Žádné malé zvýšení. Regulovaná část ceny elektřiny má vzrůst o 70 procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám