Hlavní obsah

Šéf antimonopolního úřadu: Stejné ceny v obchodech znamenají, že trh funguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže připraví do poloviny ledna návrh změn zákona, které by mu umožnily lépe reagovat na některé situace na trhu s potravinami, které mohou působit podezřele. Po jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) v minulém týdnu to řekl předseda úřadu Petr Mlsna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ÚOHS Petr Mlsna

Článek

Ten ovšem soudí, že stejné ceny produktů v obchodech jsou důkazem toho, že trh funguje. Jeden obchodník stanoví cenu a druhý se k ní přiblíží.

Výborný s tím nesouhlasí. „Já jsem přesvědčený o tom, že to je na hony vzdálené cenovému následování, že to je kartelová nebo kvazikartelová dohoda,“ řekl Výborný.

Výborný jako příklad uvedl situaci, kdy se nyní před Vánocemi v obchodech prodává smetana za 19,90 koruny. Na podobnou situaci ve svém letošním průzkumu cen základních potravin upozornil i antimonopolní úřad u ceny celého chlazeného kuřete. „Aniž by se jednalo o zakázané kartelové dohody, setkáváme se na maloobchodním trhu u této komodity často se shodnými spotřebitelskými cenami,“ uvedl ve své zprávě.

KOMENTÁŘ: Oligopol ani monopol přece nejsou špatné – Alex Švamberk

Komentáře

Předseda ÚOHS cenové následování označil jako praktiku, kdy někdo na trhu zlevní určitou komoditu a další podniky se ceně přibližují. Typicky se to děje například u čerpacích stanic.

„To ukazuje spíše na to, že trh funguje,“ doplnil s tím, že firmy musí následovat levnější cenu u konkurence, pokud chtějí dále zboží prodávat. Problematické by bylo, kdyby se prokázalo, že se na tom subjekty na trhu dohodly, doplnil.

Úřad by podle něj na tyto situace měl takto nahlížet.

Oligopol nemusí být špatný

Podle Mlsny je možné debatovat o tom, zda v situaci, kdy je zakázáno prodávat za nepřiměřeně nízké, tzv. dumpingové ceny, by nebylo vhodné zakázat prodej i za nepřiměřeně vysoké ceny. Jako příklad uvedl, že se úřad může zaměřit na to, zda nepřiměřeně vysoké ceny neovlivňují trh jako celek.

„To znamená, že nikdo není tlačen v důsledku třeba oligopolního fungování trhu k tomu zlevňovat,“ uvedl. Poznamenal, že oligopol nemusí být špatný a jde pouze o popis stavu trhu. Oligopol je trh, kterému dominuje několik velkých hráčů, což je i příklad řady potravinářských oborů v Česku. Upozornil, že oligopol se zde utvářel od privatizace v 90. letech. Příkladem dominantních dodavatelů jsou chemicko-potravinářská firma Agrofert nebo jihočeská mlékárenská společnost Madeta.

Řetězce nasazují nemravné ceny, bouří se dodavatelé

Ekonomika

Podle současných pravidel nemůže úřad ukládat firmám žádné závazky nebo je nutit odprodat část podniku, pokud nedosáhne dominantního postavení na trhu. „Tady se nabízí velký prostor pro úpravu,“ prohlásil. „Nabízí se úpravy v oblasti fúzí tak, aby nedocházelo k prohlubování oligopolní struktury na českém trhu, ať už potravinářském, nebo maloobchodním,“ dodal.

Předseda antimonopolního úřadu o jednání s Výborným požádal poté, co se ministr minulý týden sešel se zástupci obchodních řetězců. Výborný po jednání řekl, že potraviny od ledna zdraží, přestože na ně klesne sazba DPH z 15 na 12 procent.

Na slibované zlevnění zapomeňte. Řetězce od ledna potraviny zase zdraží

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám