Hlavní obsah

Se zahálkou na internetu je konec, firmy zavádějí monitoring zaměstnanců

Novinky, toh

Hraní her, chatování či jen bezcílné brouzdání podřízených po internetu je trnem v oku pro mnohé zaměstnavatele. Není proto divu, že stoupá zájem o software, který monitoruje práci zaměstnanců. Vyplývá to z údajů společnosti truconneXion.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zaznamenali jsme za poslední rok zhruba 60procentní navýšení prodeje monitorovacího modulu AuditPro, který umí zjišťovat, jestli zaměstnanci netráví pracovní čas na Facebooku, brouzdáním na internetu, stahováním filmů či softwaru nebo hraním her,“ uvedl Robert Keliner ze společnosti truconneXion.

Zájem o posílení kontroly nad prací a výkonností zaměstnanců již před časem signalizovala studie společnosti Ernst Ta zjistila, že tři čtvrtiny oslovených firem zaměstnance monitorují, asi 58 procent z nich pak podřízeným omezuje přístup na internet.[celá zpráva]

Právě zahálka na internetu je zejména u lidí pracujících v kanceláři častá. Podle průzkumů truconneXion Češi stráví denně v průměru až hodinu a půl hraním her, chatováním na Facebooku a podobnými nepracovními aktivitami.

Pokud se někomu monitoring na pracovišti nelíbí, musí se smířit s tím, že do jisté míry na něj mají zaměstnavatelé nárok. Používaný software navíc sleduje jen vykonávanou činnost, tedy například spouštěné programy, rozhodně však nemůže zjistit obsah emailů či jiných zpráv.

Odborníci však zároveň upozorňují, že striktní zákaz internetu může někdy naopak uškodit. Taková 15minutová relaxace, například při hraní on.line her, může zvýšit pracovní výkonnost a kreativitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám