Hlavní obsah

Schválený deficit vláda překročí, přesto Národní rozpočtová rada doporučuje z reforem neuhýbat

Aktualizováno

Národní rozpočtová rada (NRR) nevěří, že by vláda byla schopna dodržet plánovaný schodek 295 miliard korun. Za zásadní problém považuje fakt, že dosud nebyl stanoven celkový rámec výdajů veřejných rozpočtů na další roky, a nelze tedy vůbec určit bod, od něhož se bude vládou připravená konsolidace veřejných rozpočtů vyvíjet, uvedla ve čtvrtek rada ve svém pravidelném čtvrtletním stanovisku.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Článek

„Již nyní je ale zřejmé, že dosažení plánovaného deficitu je zásadně ohroženo, resp. je krajně nepravděpodobné, že by plánovaný deficit mohl být vůbec dosažen,“ konstatovala NRR s tím, že další vývoj bude záviset na tom, kdy a v jaké podobě se vládě podaří prosadit konsolidační balíček.

V jeho případě bude zásadní, aby vláda setrvala na svém a nedošlo k jeho úpravám, které by dále zvýšily negativní dopady na rozpočet.

Obsah balíčku považuje NRR za přijatelný. Neměl by ohrozit ekonomické oživení a přinese podle ní i pozitivní trendy do rozpočtu.

Chybí výhled na další roky

NRR upozornila, že stále nebyla stanovena rozpočtová strategie na roky 2024 až 2026, která by ze zákona měla být předložena již v dubnu.

Jurečka: Některé věci v balíčku by šly změnit

Domácí

„Teprve po opožděném schválení Rozpočtové strategie vládou dostane konsolidační úsilí vlády konkrétní kvantitativní obrysy,“ uvedla rada.

Více informací o dalším vývoji rozpočtu bude mít vláda v červenci, kdy bude moci jasněji odhadovat vývoj v dalších měsících. Od července však zároveň začnou být vypláceny valorizované důchody, s nimiž rozpočet nepočítal.

Očekávaný boj o náročné profese

Navržená opatření ohledně reformy důchodového systému „jdou správným směrem“ a jsou nezbytné.

„Za systémově rizikové považuje NRR opět problematiku tzv. náročných povolání, které mohou při neudržitelné expanzi tohoto institutu snížit spravedlnost a ufinancovatelnost důchodového systému,“ konstatovala NRR ve svém stanovisku.

Teď hlavně nepovolit, uvedl Kalousek k vládnímu balíčku. Kritický Středula

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám