Hlavní obsah

Schodek veřejných financí letos klesne na 4,5 procenta HDP, odhaduje ministerstvo

Deficit veřejných financí by měl letos klesnout na 4,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z loňských 5,9 procenta. Schodek by měl přitom klesat i v dalších letech až na 2,7 procenta HDP v roce 2025. Vyplývá to z odhadů ministerstva financí v nové dubnové prognóze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zadlužení veřejných financí by pak podle prognózy ministerstva financí mělo stoupnout ke konci letošního roku na 42,7 procenta HDP z loňských 41,9 procenta. Do roku 2025 by zadlužení mělo stoupnout na 45,4 procenta.

Odhad podle ministerstva reflektuje doznívající epidemii, důsledky ruské agrese vůči Ukrajině a s ní spojené humanitární krize a také pomoc domácnostem a firmám postiženým enormním růstem cen.

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla o desetinu bodu na 3,4 procenta

Ekonomika

Pravidla EU za normálních okolností vyžadují deficit pod třemi procenty HDP a dluh pod 60 procenty HDP.

Evropská komise ale předloni v březnu v zájmu podpory ekonomik zasažených protipandemickými opatřeními platnost pravidel pozastavila a jejich návrat loni ohlásila až na začátek roku 2023.

Ohledně konsolidace veřejných financí v pátek ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na setkání s novináři uvedl, že na ni nechce rezignovat.

„Čísla ve strategii financování dluhu, která počítají příští rok se snížením schodku rozpočtu na 270 miliard a o rok později 250 miliard korun, jsou ale nyní poměrně ambiciózní s ohledem na současnou situaci. Na druhou stranu, kdyby nebyla válka na Ukrajině, určitě bych chtěl ještě nižší schodky,” uvedl.

Výroba aut nadále brzdí český průmysl

Ekonomika

Pro letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Již dříve Stanjura uvedl, že vzhledem k současné situaci neví, zda se podaří udržet letošní deficit rozpočtu pod 300 miliardami korun.

Saldo veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů a firem, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Reklama

Výběr článků

Načítám