Hlavní obsah

Výroba aut nadále brzdí český průmysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová výroba v únoru meziročně klesla o 0,3 procenta, nadále ji brzdí problémy u výrobců aut. Vyplývá to z dat, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání průmyslová výroba poklesla o 2,4 procenta.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Meziroční výsledky českého průmyslu se v posledních měsících pohybují na úzké hranici mezi růstem a klesáním. V listopadu rostl o 1,3 procenta, v prosinci klesl o 1,6 procenta, v lednu pak rostl o 1,2 procenta.

„Průmyslová produkce již několikátý měsíc v řadě v podstatě stagnuje. Ve většině odvětví výroba mírně rostla, v automobilovém průmyslu zůstala v poklesu,” uvedl ředitel statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Automobilový průmysl, který se nadále potýká s nedostatkem dílů, si v únoru oproti loňskému roku pohoršil o 9,3 procenta.

Meziroční růst cen výrobců v únoru dál zrychloval

Ekonomika

Problém u automobilových výrobců se podle ČSÚ projevil i v navazujících odvětvích, jako je například výroba pryžových a plastových výrobků.

A na pokles průmyslové výroby mělo vliv i počasí. „Teplé počasí ovlivnilo pokles ve výrobě elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, vysoká srovnávací základna pak ve farmaceutickém průmyslu,” dodala Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu.

Například produkce energii vykázala v únoru o téměř sedm procent horší výsledek než o rok dříve.

Naopak největší růst zaznamenala produkce nekovových minerálních výrobků, která si polepšila o více než 15 procent.

Produkce se zvýšila jak ve sklářském průmyslu, ve výrobě stavebních hmot. Dvouciferný růst zaznamenala také třeba výroba nápojů, oděvů či nábytku nebo ostatní zpracovatelský průmysl.

Tahoun české ekonomiky v krizi. Aut se v lednu vyrobilo nejméně za 12 let

Ekonomika

Hodnota nových zakázek se v únoru meziročně zvýšila o 5,6 procenta. Zatímco nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 6,1 procenta, ty tuzemské vzrostly o 4,6 procenta.

„Růst hodnoty nových zakázek v řadě odvětví byl výrazně ovlivněn dynamickým růstem cen,” dodal ČSÚ. K zpomalení tempa růstu nových zakázek zásadně přispěly potíže v automobilovém průmyslu.

Počet zaměstnanců v únoru se meziročně snížil 0,3 procenta, jejich průměrná hrubá mzda meziročně vzrostla o 5,1 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám