Hlavní obsah

Schillerová: Stamiliardový deficit si můžeme dovolit

Právo, Jakub Svoboda

Sněmovnou v pátek prošel rozpočet na rok 2021, který počítá se schodkem ve výši 320 miliard korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v rozhovoru pro Právo řekla, že země si obří rozpočtový schodek může dovolit.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

KSČM si prosadila přesun 10 miliard z rozpočtu obrany do vládní rezervy, ale vy už stejně počítáte s tím, že k vojákům se tato suma záhy vrátí.

Je to výsledek kompromisu, díky kterému jsme zažehnali hrozbu rozpočtového provizoria, které by zkomplikovalo čerpání covidové pomoci a nastartování investičních projektů. Dále by to znemožnilo slíbené zvýšení platů učitelům a pracovníkům v sociálních službách.

ANO a ČSSD vyhověly komunistům. Rozpočet na rok 2021 prošel Sněmovnou

Domácí

Armády se to podle vás nedotkne?

Tento přesun fakticky vojsko, jeho akceschopnost, armádní akvizice ani plnění našich závazků v NATO nijak neohrožuje. Ty peníze budou v rozpočtové rezervě a v případě, kdy budou potřebné, tak je do rozpočtu armády zapojíme.

Je to technicky náročné, přesouvat peníze z rezervy?

O zapojení prostředků z rezervy rozhoduje vláda svým usnesením. To může být odhlasováno prakticky kdykoliv.

ČSSD nakonec uspěla s dílčím návrhem přesunout 300 milionů pro divadla. Přitom dříve na rozpočtovém výboru poslanci ANO toto nepodpořili a byl z toho spor se soc. dem. Ty peníze pro živé umění jsou ústupek ČSSD, která chtěla 10 miliard v rozpočtu obrany nechat?

Sociální demokraté opakovaně avizovali, že rozpočet podpoří, a nakonec se tak i stalo. Beru to jako přirozený krok koaličního partnera a nic jiného si ani nedovedu představit. Co se týče peněz pro umělce, je to návrh, se kterým jsem souzněla. Reflektuje skutečně tíživou situaci, ve které se tito lidé s ohledem na vývoj pandemie nacházejí.

V úterý Sněmovna projedná další důležitý zákon, o daňovém balíčku. Počítáte se schválením kompromisní senátní verze, která sice už nezvyšuje tolik slevu na poplatníka, ale snižuje zdanění drtivé většiny příjmů na 15 procent?

Prosazovat jako menšinová vláda takto revoluční daňové změny není jednoduché, ale myslím, že naše záměry podporu zákonodárců mají. Takže pevně věřím, že příští týden bude jasno a lidé už v lednové výplatě, která chodí v únoru, dostanou peníze navíc.

Rozpočet s deficitem 320 miliard nepočítá s daňovým balíčkem, který do něj má zatnout další zhruba stomiliardovou sekeru. Kdy se bude schválený zákon o rozpočtu kvůli balíčku novelizovat?

Je logické, že dopady daňových změn poslaneckých pozměňovacích návrhů nemohly být v návrhu státního rozpočtu na příští rok zapracovány. Jednak se ministerstvo financí a vláda musí řídit zákonnými termíny předložení návrhu rozpočtu, jednak není zřejmé, jaké pozměňovací návrhy budou nakonec schváleny, a tedy jaká úprava by v klíčových parametrech rozpočtu musela být provedena.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a šéf KSČM Vojtěch Filip

Ano, jakékoliv úpravy návrhu zákona o státním rozpočtu, které by měnily výši celkových příjmů, výdajů a salda, je možné provést až novelou zákona o rozpočtu. K případné novele bych však přistoupila až podle vývoje inkasa příjmů státního rozpočtu v roce 2021.

ČSSD a komunisté schvalují obří rozpočtové schodky se skřípěním zubů. Varují před rozvratem veřejných financí a omezováním dostupnosti veřejných služeb. Vy se toho neobáváte?

Aktivní podporu ekonomiky v příštím roce doporučují nejrespektovanější světová ekonomická pracoviště, jako je OECD, Mezinárodní měnový fond nebo Světová banka. Shodují se, že nemáme opakovat chyby minulosti, ale propad ekonomiky překlenout fiskálním stimulem.

Můžeme si to dovolit. Máme jasnou konsolidační strategii a z hlediska dluhu zůstaneme po celou dobu mezi evropskou špičkou. Důležitým faktorem jsou také evropské peníze, které v příštích letech dělají dohromady přes 962 miliard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám