Hlavní obsah

Sarkozy: Automobilový průmysl EU potřebuje podporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský automobilový průmysl potřebuje stejnou podporu, jakou svým výrobcům vozidel poskytnuly Spojené státy. Novinářům to na závěr dvoudenního summitu EU v Bruselu řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Francouzský prezident Nicola Sarkozy

Článek

USA automobilkám poskytly vládní záruky na úvěry do sumy 25 miliard dolarů (460 miliard Kč). Krize však dopadá i na evropské automobilky, například česká Škoda Auto už kvůli klesající poptávce oznámila několikatýdenní přerušení výroby.

Pravděpodobnost, že by automobilkám mohla pomoci i unie, v současnosti výrazně vzrostla. V závěrech vrcholné schůzky EU se totiž objevila formulace, že by unie měla přijmout nezbytné kroky, aby podpořila průmysl, který je zasažen klesající poptávkou a úbytkem investičních zakázek. Předchozí úvahy diplomatických zdrojů, že podporou průmyslu se míní především podpora výrobců vozidel, potvrdil i český premiér Mirek Topolánek.

Podle něj však zatím žádná konkrétní podpora neexistuje, ale představitelé unie o ní budou dále jednat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám