Hlavní obsah

Sardinky od Hamé obsahovaly jedovaté kadmium

• Aktualizováno

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje dvě šarže sardinek ve vlastní šťávě od společnosti Hamé. Obsahovaly zvýšené množství kadmia. Při jeho konzumaci nehrozí akutní otrava, dlouhodobá konzumace může poškodit ledviny či kosti, uvedl mluvčí veterinární správy Petr Pejchal.

Foto: SVS ČR

Stažené sardinky od Hamé s vysokým obsahem kadmia

Článek

„Přestože se zmíněný výrobek již v tržní síti nenachází, zákazníci si jej mohli zakoupit ještě před stažením," uvedl Pejchal. ”Vzhledem k dlouhé době minimální trvanlivosti se výrobek může nacházet v zásobách konečných spotřebitelů," dodal.

Mluvčí upřesnil, že se jedná o dva výrobky: sardinky ve vlastní šťávě Hamé Ocean, šarže LSSNJ 294Q1/TH NO. 2036 s datem minimální trvanlivosti 29. dubna 2017. Distribuováno bylo 5264 kusů, staženo 2368 kusů.

Druhým stahovaným produktem jsou sardinky ve vlastní šťávě Dle Gusta, šarže LSSNJ 244Q1/TH NO. 2036, datum minimální trvanlivosti 24. dubna 2017. Do distribuce šlo 54 908 kusů, staženo bylo 13 758 kusů.

První výrobek byl podle Pejchala distribuován do řetězce Tesco a dalších menších maloobchodů. Druhý do 25 maloobchodních prodejen po celé republice. Veterináři doporučují, aby spotřebitelé, kteří konzervy koupili, vrátili výrobky v místě nákupu.

Firma se brání

„Jde o dovozové zboží a případ se stal vloni,” uvedl Petr Kopáček z firmy Hamé. Připomněl, že normy byly překročeny pouze mírně a výrobek byl okamžitě stažený z trhu. Firma ho následně reklamovala u dodavatele v Thajsku.

„U sardinek z Thajska je povolený limit kadmia přísnější než například u sardinek z Peru nebo z Maroka a ty se přitom běžně prodávají v evropské obchodní síti. Thajské sardinky mají povolený obsah kadmia 0,05 miligramu na kg, kdežto z Peru a Maroka 0,25 miligramu na kg,” uzavřel Kopáček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám