Hlavní obsah

Samoživitelky v Česku se potýkají s rostoucími náklady. Samy si vyrábějí i prací gel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Zůstaly na děti samy, a tak musí počítat každou korunu. Samoživitelek se dotýkají rostoucí ceny potravin, nájmů i energií. Na konci měsíce jim někdy zbývá jen pár desítek korun a přemýšlejí, co koupit. Vybírají zboží ve slevách a mají i své fígle, jak ušetřit.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Jana Hovorková se svým dvouletým synem.

Článek

Jana Hovorková z Českých Budějovic je na mateřské s dvouletým synem a má ještě osmiletou dceru. Aby ušetřila, vyrábí si doma prací gel.

„Mám to z internetu. Normálně si nastrouháte jádrové mýdlo, přidá se prací soda, může se tam dát i esenciální olej a je to parádní prací gel. Mělo by to vyjít padesát haléřů na jedno praní. I takhle se dá šetřit,“ vyprávěla Novinkám Hovorková.

Prozradila, že si někdy doma peče i vlastní chléb, což jí vyjde levněji než kupované pečivo. Po uhrazení nezbytných poplatků, jako je nájem a energie, jí zbývá měsíčně asi 6000 korun pro tři lidi.

Otec samoživitel žije ze sociálních dávek. Nepracuje, dcera pořád marodí

Domácí

Z těchto peněz musí zaplatit ještě obědy pro dceru ve škole, telefon, internet nebo úrazové pojištění na obě děti.

„Vím, že jsou na tom mnozí daleko hůře, a rozhodně si nenaříkám. Jen teď musím peníze hodně počítat. Ceny potravin šly v poslední době nahoru, a tak zvažuji, co koupit. Už se mi také stalo, že mi na konci měsíce zůstaly jen drobné v peněžence,“ podotkla matka dvou dětí.

Může se obrátit s pomocí i ke svým rodičům. „Snažím se být soběstačná a všechno si počítám tak, aby to vyšlo,“ podotkla žena.

Obava z nepředvídatelných výdajů

S obavami však očekává méně předvídatelné platby nebo ty, které chodí jednou ročně.

„Máme třeba psa, takže rozpočet může poznamenat návštěva veterináře. Tenhle měsíc přišlo povinné ručení na auto. To si stále držím, ačkoliv s ním skoro nejezdím, ale hodí se v nenadálých situacích. Je 11 let staré, kdybych ho prodala, moc bych za něj asi nedostala,“ přemítá.

FOTO: Potravinová banka doveze lidem v nouzi jídlo až domů

Domácí

Od Jany se navíc syn ani dcera neodtrhnou. „Malý je na mě teď hodně fixovaný. Snažím se o to, aby oba měli všechno, co potřebují. Myslím, že to zvládáme,“ konstatuje.

Před mateřskou pracovala v administrativě u jedné firmy. „Za rok, až mi mateřská skončí, budu hledat novou práci. Nemám strach o to, že bych nás neuživila,“ míní žena.

Když se jí zeptáte na muže, mávne rukou. „Na vztahy teď opravdu nemyslím. Na prvním místě jsou moje děti,“ zdůrazní.

Samoživitelky bez rodinného zázemí

Podobně se s domácím rozpočtem pere i samoživitelka Petra, která má půlročního syna. „S náklady je to teď poměrně těžké. Kdybych nebydlela u rodičů, vůbec si nedovedu představit, jak bych fungovala,“ uvedla.

Zmínila, že rodičovský příspěvek má 8000 korun. „Nemůžu kojit a jen za umělou výživu pro malého dávám skoro polovinu. Tak je to skoro se vším. Nemusíte být Einstein, abyste si spočítali, že kdybych neměla rodiče, v podstatě bych nevyšla,“ poznamenala.

Marie Paukejová, ředitelka Krizového centra pro matku a dítě v Kostelci u Hluboké nad Vltavou, Novinkám potvrdila, že se svobodné matky ocitají v současné době často ve velmi složitých finančních situacích.

„Řada z nich nemá šanci zvládnout situaci pouze z dávek bez dalšího zázemí. Musíme si uvědomit, že do rozpočtu se promítají obrovské náklady na bydlení, zvyšující se ceny potravin, peníze na ošacení dětí nebo například cestu do školy,“ upozornila Paukejová.

Podle ní je velmi důležité, aby matkám samoživitelkám pomáhala i jejich rodina. „Samozřejmě v případech, kde je to možné,“ dodala Paukejová.

Nejčastější prázdninová témata, která musí řešit samoživitelky

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám