Hlavní obsah

Otec samoživitel žije ze sociálních dávek. Nepracuje, dcera pořád marodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsem samoživitel. Zůstali jsme se šestiletou dcerou Eliškou sami, její mámu srazilo na přechodu pro chodce auto, deset měsíců leží ve vegetativním stavu, svěřil se Novinkám a Právu Petr Kutina z Prahy 3. Obývají krizový byt a jsou odkázáni na sociální dávky, holčička totiž často marodí, takže s ní musí být doma. Nemá ho kdo zastoupit.

Foto: Archiv Petra Kutiny

Petr Kutina se svou dcerou Eliškou

Článek

„Sociální dávky nechodí, jak by měly, nejde počítat, že každého 15. něco přijde. To vidím jako obrovské minus. Teď jsme měsíc a půl nedostali nic. Přiznávám, zapomněl jsem něco odevzdat,“ vyprávěl s tím, že se ve složité spleti úřadů zkrátka neorientuje.

„Vyznám se v technické dokumentaci, co se týče elektřiny, ale s úřady jsem ztracen,“ přiznává technik elektro a oceňuje spolupráci se sociální pracovnicí SOS Kompas, která mu pomáhá, kdykoliv potřebuje. „Nemít ji, už bych se asi zbláznil,“ nepopírá.

Eliška se narodila předčasně, vážila necelé kilo a půl a pět týdnů strávila v inkubátoru. Na svět přišla bez pravého chodidla.

S dětmi k lékaři nebo vyzvednout nákup. Iniciativa půjčuje ženám v nouzi auta zdarma

Styl

„Používáme protézku, každé dva tři měsíce se musí vyrobit nová, stojí to hromadu času, běhání. Je léčená pro malý vzrůst, každý den pícháme injekce,“ představuje tatínek Elišku, se kterou ho prý propojuje pupeční šňůra.

„Její maminka krátce po porodu utekla do práce, takže jsem se o ni staral, když byla miminko,“ pokračoval.

Po mentální stránce je dívenka naprosto perfektní. „Šije s ní sto čertů,“ směje se Kutina. Ráda kreslí, staví lego, na počítači hraje Minecraft.

„A zlobí se na mě, že ji nepustím do školy, když je nemocná. Jako zrovna teď,“ prozradil. S hlídáním mimořádně vypomohla kamarádka. Elišku považuje za velmi nenáročné dítě a smeká před ní, jak všechno zvládá.

„Maminka samozřejmě schází. Kolikrát se ptá, kdy se vrátí. Není to jednoduché vysvětlovat, ale Elišce říkám všechno po pravdě,“ poznamenal. S dcerou do nemocnice nechodí, chce, aby si ji pamatovala veselou a usměvavou. Ani psycholožka návštěvy nedoporučila.

Přestože se s manželkou před nehodou rozcházel, vůbec mu není lhostejné, co s ní je. Jenže mu chybí aktuální informace.

Foto: Archiv Petra Kutiny

Eliška je veselé dítě, ale často marodí a její otec nemůže chodit do práce

„Jako její opatrovnici soud zvolil tchyni. Komunikace mezi našimi rodinami nefunguje, poněvadž, a já to jako rodič dokážu pochopit, mi asi dává tu situaci za vinu. Ale já svoji ženu nepřejel,“ krčí rameny Kutina.

Protože je starší rodič, babička s dědou z jeho strany už nefungují. Největší oporou mu je tak bratr, který ale žije v zahraničí. Pomáhá i starší dcera.

Za obyčejnou otázku, najde-li si čas na sebe, aby se odreagoval, Kutina poděkoval.

„Moc lidí se nezeptá. Žádnou přítelkyni nemám, nemám čas ani chuť. Jít s bratrem na pivo je nereálné. Nemám hlídání. Naplňuje mě moje dcera,“ říká tatínek, který by si moc přál, aby dcerka přestala tolik marodit.

Že se lidé v krizových situacích neorientují ve složité spleti odkazů, vnímá i místostarostka Prahy 3 Nikol Marhounová (Piráti). Obec proto uvažuje o webu s ucelenými informacemi pro rodiče a speciální sekcí pro sólorodiče.

Také první dáma Eva Pavlová chystá webové stránky, jež mají zahrnovat i rozcestník, který nasměruje rodiče v nouzi, kam se obrátit. Uvedla to na konferenci Sólorodičovství 2023, kterou minulý týden uspořádala právě Praha 3.

Setkání propojilo úřady a instituce, které se situací zabývají. V Česku je asi tři sta tisíc domácností sólorodičů s 438 tisíci dětmi. V 87 procentech stojí v čele žena samoživitelka. Největší podíl neúplných rodin je v Karlovarském a Ústeckém kraji.

Pavlová spustí web pro samoživitele

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám