Hlavní obsah

S vodní dýmkou na dovolenou? Letadlem vyloučeno

Právo, bor

Láhev vína nebo mušle nalezená na mořské pláži – i takové mohou být suvenýry, které si lidé vozí z dovolených v zahraničí. Zpravidla ani netuší, že by při odbavování zavazadel na letišti mohli narazit.

Článek

Několika českým rekreantům v řecké Kalamatě se stalo, že jim pracovníci letištní kontroly zavazadel nepustili do letadla plechovky s olivovým olejem, které měli v kufrech. Ač není pravděpodobně nikde výslovně uvedeno, že právě olivový olej se takto převážet nesmí, debata s místními úředníky bývá v podobných případech zbytečná.

Zbraně i semínka

V pravidlech leteckých společností figurují mezi zakázanými předměty např. zbraně, výbušniny, hořlaviny, okysličovadla, radioaktivní a magnetické látky, žíraviny nebo jedy.

Každá letecká společnost, případně společnost, která se zabývá manipulací se zavazadly, si seznam zakázaných látek může upravit a přepravu té či oné látky podmínit obalem, jeho kvalitou a vlastnostmi. Tak tomu údajně bylo i v řecké Kalamatě.

Některé letecké společnosti, vycházející z celních a dalších předpisů zemí, do nichž létají, zakazují přepravu alkoholických nápojů, čerstvých potravin, ovoce, semínek rostlin. V těchto případech se to netýká bezpečnosti, ale třeba náboženských zvyklostí nebo hygienicko-epidemiologických předpisů.

Dlouhý seznam

Jen pro ilustraci, takto vypadá seznam předmětů, které cestující nesmí přepravovat v zapsaných zavazadlech (těch, která jsou ukládána do nákladového prostoru letadla) společnosti Travel Service, našeho největšího charterového dopravce. Je poměrně dlouhý a některé položky v něm jsou poněkud bizarní: křehké věci (např. parfémy, toaletní vody, dioptrické a sluneční brýle, kontaktní čočky, lahve, sklo, porcelán, vodní dýmku) nebo předměty podléhající rychlé zkáze, léky, peníze, kreditní karty, cenné a umělecké předměty, šperky a předměty z drahých kovů, klíče, cenné papíry, akcie nebo dluhopisy, obchodní dokumenty, pasy či jiné identifikační doklady, nosiče dat, elektronické přístroje (walkman, CD přehrávač, fotoaparát, videokamera, MP3, mobilní telefon, přenosný počítač, atd.) včetně příslušenství.

Drahé mušle

Cestující, vracející se z dovolené v Egyptě, by si měli dát velký pozor, aby v zavazadlech neměli mušle nebo úlomky korálů. Byť by se prokazatelně jednalo nikoliv o čerstvé úlovky, ale o předměty, které mořský příboj omílá měsíce, egyptští celníci takové nálezy v zavazadlech pokutují i stovkami eur. Týká se to rovněž korálů nebo mušlí, koupených někde na tržišti.

Reklama

Výběr článků

Načítám