Hlavní obsah

Ryanairu klesl zisk. Slibuje do pěti let letenku do USA za 270 korun

Irská nízkonákladová společnost Ryanair zaznamenala v loňském fiskálním roce první celoroční pokles zisku za pět let. Čistý zisk za rok do konce března se snížil o osm procent na 523 miliónů eur (14,4 miliardy korun), oznámila společnost. K poklesu přispěly vyšší ceny paliva a cenová konkurence v Evropě.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru pokles zisku až na 515 miliónů eur.

V letošním roce však díky silné letní sezóně a vyšším poplatkům za další služby, jako přepravu zavazadel a občerstvení, čeká Ryanair růst zisku o deset až 20 procent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tržby firmy se loni zvýšily o tři procenta na 5,04 miliardy eur, i když průměrná cena letenky klesla o čtyři procenta. Firma také v zimní sezóně byla nucena kvůli slabší poptávce odstavit z provozu 70 letadel.

Počty cestujících dál rostly

Počet přepravených cestujících se loni zvýšil o tři procenta na 81,7 miliónu a letos čekají aerolinky další růst o čtyři procenta. Ryanair je největší leteckou společností v Evropě podle počtu přepravených cestujících, napsala agentura Reuters.

Ryanair se letos v dubnu po tříleté odmlce vrátil na pražské letiště a zahájil přímé lety do Dublinu a na londýnské letiště Stansted. Celkem společnost během letošního roku plánuje na obou linkách přepravit na 180 tisíc cestujících. Od podzimu chce také létat z Prahy do Bruselu.

Generální ředitel aerolinek Michael O´Leary v rozhovoru pro německý deník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung řekl, že Ryanair chce do roku 2019 létat levně do USA. Základní cena letenky by měla být deset eur (asi 270 korun). K tomu by se pak připočítávaly další poplatky, například za kufry, jídlo na palubě nebo zábavu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám