Hlavní obsah

Ryanair uspěl se stížností na státní pomoc německé Lufthanse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Irská letecká společnost Ryanair ve středu uspěla u druhého nejvyššího soudu Evropské unie se stížností na státní pomoc německým aerolinkám Lufthansa, kterým Německo pomohlo v důsledku krize vyvolané pandemií koronaviru v roce 2020. Soud nyní zrušil dřívější rozhodnutí regulátorů hospodářské soutěže o schválení státní podpory.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Evropská komise (EK) schválila státní pomoc Lufthanse ve výši šest miliard eur (140,5 miliardy Kč) za podmínek zákazu vyplácení dividend, zpětného odkupu akcií a některých akvizic, dokud nebude státní podpora splacena.

Státní podporu během koronavirové pandemie neobdržela jen Lufthansa, ale řada dalších leteckých společností v EU, které kvůli uzávěrám utrpěly finanční ztráty, uvedla agentura Reuters.

Rozhodnutí o záchraně Lufthansy ale největší nízkonákladový letecký dopravce na světě Ryanair napadl a nyní dostal u evropského soudu za pravdu. „Tribunál ruší rozhodnutí Komise schválit rekapitalizaci Lufthansy Německem ve výši šest miliard eur v souvislosti s pandemií covidu-19,“ uvedl tribunál se sídlem v Lucemburku.

Komise chybovala

Soudci uvedli, že Komise „se dopustila několika chyb zejména tím, že se domnívala, že Lufthansa nebyla schopna získat financování na trzích pro všechny své potřeby“.

Unijní regulátor hospodářské soutěže podle soudu také nepožadoval po Lufthanse mechanismus, který by ji motivoval k co nejrychlejšímu odkupu německého podílu, a chyboval, když popřel, že by Lufthansa měla na některých letištích významnou tržní sílu.

V neposlední řadě pak soud uvedl, že Komise pochybila, „když přijala různé závazky, které nezajišťují zachování účinné hospodářské soutěže na trhu“.

EK se ještě může odvolat k Soudnímu dvoru EU, který je na úrovni EU tím nejvyšším.

Ryanair si objednal 150 letadel Boeing 737 MAX, na dalších 150 má opci

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám