Hlavní obsah

Růst penzí seniory nevytrhne

Jakub Svoboda, Právo, Pavel Cechl

Navýšení průměrné penze o 805 korun od ledna příštího roku vypadá sice opticky pěkně, ale větší část seniorů nevytrhne. Při současných cenových dostizích, kdy zdražují potraviny, energie i nájmy, si penzisté podle ekonomů reálně nepolepší tak, jak předpokládá ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle ekonoma Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta CZ jsou důvodem poslední údaje o inflaci a očekávané zdražování energií a potravin. „Rostoucí cena některých komodit může s rodinnými financemi seniorů hodně zamávat. Máme vysoký růst inflace a zvyšuje se pravděpodobnost, že bude v příštím roce vyšší, než se dosud předpokládalo,“ řekl Novák.

Podle ministerstva zvýšení penzí povede k tomu, že kupní síla seniorů v příštím roce vzroste o 3,2 procenta. Opírá svůj odhad o to, že se ekonomika vrátí ke standardnějšímu vývoji a že jejich spotřební koš má nižší cenovou hladinu než většiny mladší populace. Penzistů se např. tolik nedotýká zvýšení cen hypoték nebo zdražení aut či řady služeb.

„Rozdíly obou košů jsou dány specifickou spotřebou důchodců,“ říká Tomáš Chrámecký z Českého statistického úřadu. Letos proto rostla inflace pro seniory pomaleji než pro celou populaci. Posledním důvodem, proč ministerstvo předpokládá růst kupní síly seniorů, je generační obměna, kdy nové důchody jsou vyšší než ty, jejichž výplata zaniká úmrtím recipienta.

Zlepší se po volbách důchodový systém? Programy stran tomu nenasvědčují, bojí se experti

Volby

Průměrný důchod sice od ledna vzroste z 15 475 na 16 280 korun, ale u těch, kteří pobírají nižší penze než průměr, to bude méně. U nejnižších penzí, tvořených pouze základní výměrou, a nikoliv i tou procentní ovlivněnou odpracovanou dobou a výší příjmů, bude navýšení představovat jenom 650 korun.

Na 805 korun nedosáhnou všichni

Lidem s penzí 8000 korun měsíčně se podle propočtů ministerstva práce jejich měsíční příjmy od státu zvednou o 708 korun. Důchodci s 9000 korunami si polepší o 721 korun a s jedenáctitisícovou penzí o 747 Kč.

Maláčová: Chceme ještě stihnout předčasné penze pro náročné profese

Domácí

Naopak s větším než průměrným nárůstem mohou počítat ti důchodci, kteří už teď berou více než průměrných 15 475 Kč. Ti s dvacetitisícovou penzí dostanou každý měsíc navíc 864 korun. U důchodu ve výši 24 000 Kč je to už 916 korun.

„Konkrétní zvýšení důchodu se bude vypočítávat tak, že se k základní výměře připočte 350 Kč,“ uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Dostálek. Tato výměra je u všech důchodů vyplácených státem stejná a v příštím roce dosáhne 3900 korun. K procentní výměře se pak připočte 1,3 procenta její nynější hodnoty a nakonec mimořádné navýšení 300 korun pro všechny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám