Hlavní obsah

Důchodový zákon potřebuje kvůli záchranářům změny

Právo, Pavel Cechl

Od ledna by si měli penzisté polepšit v průměru zhruba o osm stovek. Od dalšího roku se pak dále zvýší penze ženám, které vychovaly jedno či více dětí. Za každé z nich by měly dostávat pět set korun měsíčně. Vyplývá to z novely zákona o důchodovém pojištění, který Senát poslal k podpisu prezidentovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Rozpaky ale u tohoto materiálu budí novinka o předčasných penzích pro pracovníky integrovaného záchranného systému až o pět let. Ta by se mohla zřejmě znovu změnit.

Potíž je v tom, že je ustanovení podle kritiků sepsáno tak, že by se nedalo využít a žádosti záchranářů by byly zamítány.

Senátní zpravodaj Miroslav Adámek (ANO) při projednávání ve výborech prosadil pozměňovací návrh, který zúžil okruh lidí, kteří by do předčasného důchodu mohli odejít bez postihu.

Otcovská dovolená bude dva týdny

Domácí

A to na zaměstnance ve výjezdových skupinách a v operačních střediscích a horské záchranáře. „Záchranná služba je jedna ze tří základních složek integrovaného záchranného systému a záchranáři nemají nárok na výsluhu, nejsou ve služebním poměru,“ uvedl Adámek při projednávání novely.

Jeho návrh ale nakonec neprošel. Senátoři se totiž novelou nezabývali a rovnou ji zaslali prezidentovi. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) by se tudíž zákon měl změnit. „Protože to má platit od ledna 2023, bude ještě čas na legislativní úpravu. To ale bude úkol pro příští vládu,“ řekla ministryně v rozhovoru pro Právo.

Vyšší penze

Mezi další změny patří zvýšení mezd o 300 korun nad zákonem danou valorizaci. Celkem by si tak mohli penzisté polepšit o 5,2 procenta. To je u průměrného důchodu o 797 korun na 16 275 Kč. Částka se ale ještě bude upřesňovat.

Národní rada Slovenska schválila novelu zvýhodňující očkované

Evropa

Lidé starší 85 let se ale nemusejí obávat, že by mohli přijít o tisícovku, kterou dostávají navíc k důchodu kvůli vyšším výdajům na léky. Ta jim i nadále zůstane.

Senátoři ponechali v novele i takzvané výchovné. Všem primárně pečujícím o děti, tedy hlavně matkám, by se tak měly důchody od roku 2023 zvýšit o 500 korun za každé vychované dítě. Příspěvek náleží k procentní výměře starobního důchodu. Bude se na něj vztahovat pravidelná či mimořádná valorizace – každý rok by se tedy měl automaticky zvyšovat úměrně samotné penzi.

„Náš současný důchodový systém bohužel dosud nijak nezohledňuje rodiče a osoby, které vychovaly děti coby budoucí přispěvatele do důchodového systému,“ uvedla k tomu například senátorka Šárka Jelínková (KDU-ČSL).

Novela o odpočinku přepracovaných strojvedoucích stále chybí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám