Hlavní obsah

Růst ekonomiky EU ve čtvrtém čtvrtletí výrazně zpomalil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomika Evropské unie ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,4 procenta, což je výrazné zpomalení proti třetímu čtvrtletí, kdy růst činil 2,2 procenta. Ve svém rychlém odhadu to oznámil statistický úřad Eurostat. V meziročním srovnání pak tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) zrychlilo na 4,8 procenta ze 4,1 procenta ve třetím kvartálu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V eurozóně, tedy v 19 zemích platících eurem, tempo hospodářského růstu ve čtvrtém čtvrtletí proti předchozímu tříměsíčnímu období zpomalilo na 0,3 z 2,3 procenta. Meziročně ale růst zrychlil, a to na 4,6 procenta z 3,9 procenta ve třetím čtvrtletí.

Na základě předběžných údajů Eurostat odhaduje, že růst za celý loňský rok v zemích EU dosáhl 5,2 procenta. Růst v eurozóně odhaduje na stejnou hodnotu. Rychlý odhad je založen pouze na dílčích údajích, které se budou dál zpřesňovat.

Mezi státy, z kterých už má Eurostat údaje k dispozici, ekonomika rostla nejrychleji ve Španělsku. Proti předchozímu čtvrtletí tam vzrostla o dvě procenta. Následuje Portugalsko (+1,6 procenta) a Švédsko (+1,4 procenta).

Německá ekonomika za čtvrtletí klesla

Ekonomika

Nejvýraznější pokles naopak za čtvrté čtvrtletí registruje Rakousko, jehož ekonomika zaznamenala proti předchozímu čtvrtletí útlum o 2,2 procenta. Za ním je Německo (–0,7 procenta) a pak Lotyšsko (–0,1 procenta).

V meziročním srovnání ekonomika zaznamenala růst ve všech členských zemích, za které jsou data k dispozici. Údaje za Českou republiku budou známy v úterý.

Reklama

Výběr článků

Načítám