Hlavní obsah

Růst cen energií už je cítit. Komíny kouří víc

Navýšení cen plynu a elektrické energie už začíná být vidět a cítit. A to nejen na výpisech z účtů a v peněženkách. Častěji jsou k vidění silně kouřící komíny, z nichž stoupá tmavý dým, a v okolí bývá cítit štiplavý zápach z pálení uhlí a někdy i něčeho horšího, možná i plastových odpadů.

Foto: Miloš Ruml, ČTK

Kouřící komíny rodinných domků v obci Karlštejn. Ilustrační foto

Článek

To potvrzují i lidé z obcí. „Zrovna minulou neděli jsme byli hrát fotbal a kousek od hřiště někdo zatopil a smrad se linul, že to byla hrůza. Zatím to bylo ojedinělé, nebyla až taková zima, ale očekávám, vzhledem ke skladbě zdejších lidí, že se budou k topení uhlím hodně vracet,“ obával se například starosta Libušína na Kladensku Vladimír Eichler (Libušín-SN).

„Už v minulosti jsme tu měli trochu problém, když někdo topil nábytkem, ale řešíme to domluvou. Máme tady sociálně slabší obyvatelstvo, předpokládám, že se k topení tuhými palivy budou lidé vracet,“ dodal starosta.

Stejně jako on i jeho kolegové očekávají, že se situace bude dál zhoršovat. „Topná sezona ještě pořádně nezačala a hodně lidí má ještě na pár měsíců fixované ceny plynu. Výrazné zhoršení čekám v průběhu listopadu a hlavně po Novém roce v lednu a únoru, až skončí fixace cen.

Je spousta lidí, co určitě sáhne po nevyhovujících kotlích,“ předpokládá také dosluhující starosta Mělníka Ctirad Mikeš (Mé město).

Poptávka po uhlí vzrostla

Také prodejci paliv potvrzují, že poptávka po uhlí letos narostla. Asi o třetinu větší zájem zaznamenal například prodejce z Tuchlovic na Kladensku.

„Poptávka je teď opravdu veliká a máme problémy se zásobováním, doly nestíhají dovážet,“ potvrdila provozovatelka uhlířství Olga Franková.

Teplárny zdražují. Až o stovky procent

Ekonomika

„Po vypuknutí války a všech těch výkyvech cen lidé usoudili, že by bylo dobré hledat nějakou alternativu, a hlavně v létě byla obrovská poptávka, prodávalo se velké množství uhlí. Už v létě se začali hodně předzásobovat,“ potvrdil Právu prodejce uhlí z Kamenných Žehrovic.

Podle jejich ceníku vyjde 25kilové balení černého uhlí na 579 korun, hnědého na 219 korun. Zvýšený zájem potvrdil i prodejce z Čerčan na Benešovsku. „Mám už svoje stálé zákazníky a je pravda, že se v poslední době objevili i další lidi, je to tak o 10 až 15 procent víc,“ uvedl prodejce uhlí Václav Berka.

Současně se zájmem rostla i cena. „Mám jen hnědé uhlí, to lidi víc berou asi hlavně kvůli ceně. Teď je cena řádově kolem 600 korun za metrák, vloni to bylo tak o 80 korun míň,“ dodal.

Před návratem k nevyhovujícím kotlům a k léta nepoužívaným kamnům varují kominíci a především hasiči. Současně nabádají, aby si lidé nechali komíny a kotle zkontrolovat. Špatný stav komína se zhruba před týdnem vymstil lidem v Chaloupkách na Berounsku, jimž shořel celý dům a škoda byla vyčíslena na čtyři miliony.

„Jako příčina požáru byla určena netěsnost komínového tělesa,“ uvedl mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora. Kromě netěsností bývá velkým nebezpečím také dřevěný trám zazděný v komíně. Lidé by si tak měli pravidelně zvát kominíky, aby důkladně prohlédli spalinové cesty.

Reklama

Výběr článků

Načítám