Hlavní obsah

Ruský Transněft má pro ČR dodávky ropy už jen na tři dny, ministerstvu se to nezdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Transněft, ruský monopolní přepravce ropy, má pro Česko zásoby ropy pro přepravu ropovodem Družba už jen na tři dny. Informovala o tom agentura Reuters. Podle ní ruské firmy nepředložily novou žádost o dodávky do Česka. Zpráva potvrzuje obavy z minulého týdne, podle nichž Rusko v dubnu dodá do Česka o 80 procent suroviny méně než obvykle. Ministerstvo průmyslu a obchodu označilo informaci za zmatečnou.

Foto: Profimedia.cz

Ropovod Družba

Článek

"Nikoho (v dodávkách) neomezujeme. Oni ale nezpracovávají (žádosti)," citovala agentura Reuters mluvčího Transněfti.

Odborník z ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) však uvedl, že situace by pro Česko neměla znamenat větší problém. I kdyby se objevily nějaké technické problémy v dodávkách ropy z ropovodu Družba, je možné celou dodávku vykrýt alternativní cestou ropovodem z Terstu, řekl v pondělí Pavel Šenych z oddělení plynárenství a kapalných paliv MPO.

Navíc ve Státním fondu hmotných rezerv je zásoba ropy na více než tři měsíce. Při kombinaci obou řešení by se dala situace řešit až po dobu tři čtvrtě roku.

Informace o malých zásobách ropy pro přepravu ropovodem Družba je podle něj zřejmě zmatečná. Společnost MERO, která je největším přepravcem ropy v Česku, neměla žádné problémy avizované, dodal.

Dodávky do Česka byly v dubnu nižší

Hlavní ropné společnosti v Rusku začaly v minulých letech ropu z ropovodu Družba odklánět. Nový terminál Usť-Luga na pobřeží Baltského moře jim přitom umožnil odklánět od ropovodu z dob komunismu ještě větší množství.

Reuters s odkazem na obchodníky na trhu s ropou uvádí, že Rusko za prvních osm dubnových dní dodalo do České republiky jen kolem 60 000 tun ropy. To je sotva 15 procent obvyklého množství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Zdroje z trhu minulý týden avizovaly, že výrazné snížení dodávek ropy přes ropovod Družba by mohlo Českou republiku donutit k razantnímu zvýšení nákupu dražší ropy ze středomořských přístavů. Krácení dodávek ropy z Ruska by v ČR měla pocítit Česká rafinerská, jejímž většinovým vlastníkem je Unipetrol. Jeho mluvčí ale už minulý týden řekl, že rafinerie žádný nedostatek ropy nepociťuje. [celá zpráva]

Rusko krátí dodávky i Polsku a Německu

Rusko mělo za celé druhé čtvrtletí do České republiky dodat 1,2 miliónu tun ropy, což by byl pouze nepatrný pokles proti 1,25 miliónu tun v prvním čtvrtletí. Plán se teď ale může razantně změnit, pokud se dodávky za duben skutečně výrazně sníží a nižší budou i v dalších měsících. Rusko ale podle zdrojů krátí dodávky i Polákům a Němcům.

Foto: ti, Právo

Schéma ropovodu Družba

Hlavními klienty Transněfti pro nákup ropy přes ropovod Družba jsou firmy Rosněfť a Lukoil. Každá z nich měsíčně dostává pro přepravu do České republiky asi 500 000 tun ropy. Příděl pro Gazprom Něfť činí zbylých asi 200 000 tun, zdroje ale tvrdí, že firma jedná o zdvojnásobení objemu ropy přepravované Družbou, aby výpadek v dodávkách částečně kompenzovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám