Hlavní obsah

Ruský rozpočet skončil za leden a únor v deficitu přes tři čtvrtě bilionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský federální rozpočet se v prvních dvou měsících tohoto roku dostal do deficitu. Za leden a únor skončil se schodkem ve výši 2,58 bilionu rublů (756,7 miliardy Kč). V pondělí to uvedlo ruské ministerstvo financí. Ještě vloni skončil ruský rozpočet za stejné období s přebytkem 415 miliard rublů (121,6 miliardy Kč). Hlavním důvodem letošního propadu je pokles příjmů z prodeje ropy a plynu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

V loňském roce ruská ekonomika západním sankcím nečekaně odolávala. Letos se ale situace dramaticky mění a návrat na úroveň prosperity z doby před válkou na Ukrajině je vzdálený, píše agentura Reuters s tím, že Rusku rostou výdaje na armádu a klíčové příjmy z prodeje fosilních paliv naopak klesají, například vlivem cenových stropů uvalených západními zeměmi.

Ruské příjmy z prodeje ropy a plynu letos v lednu a únoru činily 947 miliard rublů (276,6 miliardy Kč), což bylo meziročně o 46,4 procenta méně, ukázaly předběžné údaje ministerstva financí. Celkové rozpočtové příjmy pak klesly o 24,8 procenta.

Růst naopak zaznamenala výdajová strana rozpočtu. V prvních dvou měsících roku 2023 vzrostly výdaje o 51,5 procenta na 5,74 bilionu rublů.

Rusko lepí rozpočet rezervami

Ekonomika

Ministerstvo financí přestalo loni zveřejňovat měsíční údaje o rozpočtu. Pondělní zpráva naznačuje, že měsíční rozpočtový schodek v únoru klesl na 821 miliard rublů z lednových rekordních 1,76 bilionu rublů, uvedl Reuters.

Snížení měsíčního deficitu může zmírnit obavy trhu ze zpřísňování měnové politiky. Ruská centrální banka varovala, že další prohlubování rozpočtového deficitu by ji mohlo přinutit zvýšit úrokové sazby ze současné úrovně 7,5 procenta. Nejbližší zasedání měnového výboru se bude konat 17. března.

Rusko se spoléhalo na příjmy z ropy a plynu při financování svých rozpočtových výdajů. Loni tyto příjmy činily zhruba 11,6 bilionu rublů (3,4 bilionu Kč). Země byla nucena začít prodávat své zahraniční rezervy, aby pokryla vyšší náklady způsobené invazí na Ukrajinu.

Rusku se zatím podařilo přesměrovat vývoz ropy z Evropy do jiných zemí, převážně do Indie, Číny a Turecka. Údaje také ukazují, že Rusku se podařilo prodat ropu nad cenový limit stanovený západními zeměmi, tedy za více než 60 dolarů (1 320 Kč).

Rusku docházejí peníze. Zaplatit další mobilizaci může být problém, míní expert

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám