Hlavní obsah

Rusko prodávalo Indii uhlí se slevou až 70 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indie dál těží z odříznutí Ruska od západního trhu. Země nakupuje od Ruska uhlí se slevou ve výši 60 až 70 procent. Informoval o tom server The Moscow Times. Indie už dříve od ruských exportérů odebírala s výraznou slevou také ropu Urals nebo hnojiva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

V porovnání s uhlím na burze v Austrálii, jež je pro asijský trh určující, byla v září průměrná sleva na ruské koksovatelné uhlí dodávané na indický trh 60 procent. V letních měsících byla sleva dokonce ještě o deset procent vyšší, uvádí The Moscow Times s odvoláním na analýzu ruské státní banky PSB.

Výrazné slevy ruských vývozců uhlí jsou důsledkem sankcí, které západ na Rusko uvalil za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu. Ještě před válkou totiž ruští těžaři vyváželi na evropský trh téměř polovinu svého uhlí. Nyní je ale Rusko od evropského trhu výrazně odstřiženo, a tak se Kreml v oblasti exportu začal orientovat na východ. To podle The Moscow Times ničí ruskou ekonomiku založenou na vývozu surovin.

I přes výrazné slevy pro Indii se však ruský export uhlí od začátku roku propadl o devět procent a nejméně čtyři doly v největší ruské uhelné pánvi Kuzbas od léta zastavily těžbu.

„Těžaři uhlí se potýkají s potížemi při přepravě produkce do Indie,“ uvedl hlavní analytik PSB Jegor Žilnikov. V lednu až září se z Ruska na indický trh vyvezlo 1,5 milionu tun uhlí, což je více než za celý loňský rok, kdy to bylo 1,3 milionu tun. „Další nárůst vývozu ale nepřipadá v úvahu,“ upozornil analytik.

Moskva je ve vývozu ropy čím dál více závislá na Indii a Číně

Ekonomika

Embargo Evropské unie, které vstoupilo v platnost v srpnu jako součást pátého souboru opatření zavedených proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu, snížilo vývoz ruského uhlí do Evropy o 77 procent na 1,3 milionu tun měsíčně. Sankce rovněž zakázaly evropským společnostem nejen kupovat od Ruska uhlí, ale také poskytovat pojištění a finanční služby pro jeho přepravu po celém světě.

Indie je po Číně druhým největším dovozcem uhlí na světě, současně představuje jednoho z nejdůležitějších spojenců Ruské federace v Asii. Se slevou nakupuje ve velkém také ruskou ropu či hnojiva.

V Německu demontují větrnou farmu, aby mohli rozšířit uhelný důl

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám