Hlavní obsah

Rusko plánuje zvýšit příští rok rozpočtové výdaje o 26 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko se chystá na příští rok zvýšit rozpočtové výdaje o 25,8 procenta na 36,6 bilionu rublů (8,7 bilionu Kč). V pátek to podle agentury Reuters uvedl ruský premiér Michail Mišustin. Moskva potřebuje peníze na válku na Ukrajině a na organizaci prezidentských voleb, které chystá na březen.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Plánované rozpočtové výdaje na příští rok odpovídají přibližně 20,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Plány na příští rok počítají s malým rozpočtovým deficitem, příjmy se pak očekávají ve výši 35 bilionů rublů, uvedl Mišustin na zasedání vlády, které přenášela televize.

Vláda projednávala rozpočtové plány na příští tři roky. Agentura Bloomberg uvedla, že Rusko také plánuje v příštím roce citelný nárůst výdajů na obranu, a to na šest procent HDP z 3,9 procenta plánovaných na letošní rok a z 2,7 procenta v roce 2021.

Ukrajinci to Rusům spočítali. Den vojenské agrese je přijde na 7 miliard

Válka na Ukrajině

Rostoucí výdaje na armádu podporují mírné oživení ruské ekonomiky v letošním roce, kdy se například zvyšuje průmyslová výroba. Náklady na vedení války ale už nyní stlačily rozpočtové finance do deficitu v přepočtu přibližně 24 miliard dolarů (549 miliard Kč), což je číslo umocněné klesajícími příjmy z vývozu.

Agentura Reuters v srpnu uvedla, že Moskva zdvojnásobila svůj cíl pro výdaje na obranu v letošním roce na více než 100 miliard dolarů (2,3 bilionu Kč). Náklady na konflikt na Ukrajině se soustavně zvyšují a stále více zatěžují státní finance.

Rusko zavedlo dočasná omezení na export benzinu a nafty

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám