Hlavní obsah

Rusko míří k deflaci. Rubl je příliš silný a lidé šetří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko se v červnu patrně ocitne v deflaci, řekl ve středu ministr hospodářství Maxim Rešetnikov. Spotřebitelé mají tendenci šetřit a nechtějí utrácet, poptávka je teď velmi nízká. Země také musí zvýšit dovoz, problém pro ni teď představuje zejména příliš silný rubl, dodal ministr.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Pokud rubl zůstane na současných úrovních i v dalších měsících, budou muset firmy snížit výrobu,“ řekl podle agentury Reuters ministr na konferenci podnikatelské lobby.

Vláda podle něj zaznamenala známky deflační spirály, ekonomika má nadměrné zásoby deviz a právě kurz rublu bude pro hospodářskou politiku určující.

Rubl po invazi ruských vojsk na Ukrajinu prudce oslabil, dolar tak vůči němu vystoupal z původních zhruba 75 až nad 150 rublů. Na konci května se ale vrátil pod 100 rublů a v současné době se pohybuje těsně nad 50 rubly. Ruská měna je tak vůči dolaru nejsilnější od května 2015. Kurz ale neodráží skutečnou nabídku a poptávku, protože Kreml po invazi zavedl omezení pohybu kapitálu.

Rubl dál zpevňuje, pomohla centrální banka

Ekonomika

Ministr financí Anton Siluanov dnes řekl, že Rusko by mohlo snížit část státních výdajů a ušetřené peníze použít na intervence na devizovém trhu. To by byla jedna z možností, jak omezit pokračující růst kurzu rublu, který prodražuje dovoz.

Moskva se snaží všemožně mírnit dopady bezprecedentních západních sankcí, které vůči ní za únorové napadení Ukrajiny zavedly západní země.

S kurzem pomohou jen devizové trhy

Siluanov řekl, že ministerstvo financí navrhne, aby exportně orientované ruské firmy mohly dostávat peníze od nerezidentů i v hotovosti. Devizový trh označil za toxický a řekl, že vláda zvažuje nákup devizových prostředků od zemí, které považuje za spřátelené. Intervence na devizových trzích, ať už je bude provádět centrální banka, nebo ministerstvo financí, pak označil za jediný způsob, jak ovlivnit kurz rublu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám