Hlavní obsah

Akcionáři Sibněfti odložili dokončení fúze s Jukosem

Právo, DPA, hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Akcionáři ruských ropné společnosti Sibněfť se rozhodli odložit dokončení chystané fúze s ruským ropným koncernem Jukos. Oznámili to v pátek po zasedání čelných akcionářů obou firem.

Foto: promo Monkey Business

Štěstí postmoderní doby Tour 2013

Článek

"Dokončení fúze Jukosu a Sibněfti se pozastavuje po vzájemné dohodě klíčových akcionářů obou společností," uvádí se v oficiálním prohlášení obou firem. 

Rozhodnutí překvapilo

Rozhodnutí, jež je velkým překvapením, firmy oznámily těsně po začátku společné valné hromady obou firem, na němž měli být zvoleni členové správní rady sloučeného podniku.

Zatím není jasné, co bylo bezprostředním podnětem k pozastavení fúze, ale předpokládá se, že to byla situace kolem bývalého šéfa Jukosu Michaila Chodorkovského, který byl v říjnu zatčen a obviněn z podvodů a daňových úniků.

Chodorkovskij sice krátce na to, že své funkce v čele koncernu odstoupil, ale jeho zatčení a také skutečnost, že prokuratura pozastavila obchodování s částí akcií Jukosu zřejmě nynější rozhodnutí ovlivnily. Novým šéfem Jukosu je Američan Steven Theede.

Zájem Američanů

Oznámení mělo okamžitý vliv na finanční trhy, kde akcie Jukosu spadly o téměř 7 procent.

Dokončení fúze přitom bylo pokládáno za téměř hotové a zbývalo prakticky jen schválit nové vedení společnosti. Pokud by se firmy spojily, vznikl by čtvrtý největší producent ropy na světě. O vstup do něj před nedávnem projevily zájem i některé americké ropné koncerny.

Sibněfť je z části ve vlastnictví jiného ruského ropného magnáta Romana Abramoviče, který se v poslední době zviditelnil koupí britského fotbalového kubu Chelsea. Letos začala silně prodávat svá aktiva v Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám