Hlavní obsah

Rusko chce samostatný trh pro svou ropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská vláda plánuje vytvořit světové cenové měřítko (angl. benchmark) pro svou ropu označovanou jako Ural, uvedla agentura Bloomberg. Země se tím snaží chránit před snahou Západu omezit tok peněz za ropu do Ruska. Obchodování s benchmarkem by mělo podle plánů vlády začít v říjnu letošního roku.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rusko bude podle plánu pracovat na přilákání zahraničních partnerů k nákupu ropy s cílem dosáhnout dostatečného objemu obchodu pro stanovení cenového měřítka mezi březnem a červnem 2023.

Ruská ropa se nyní obvykle nakupuje i prodává za cenu vyjádřenou jako sleva oproti Brentu, který se využívá k ocenění dvou třetin světových dodávek ropy. Od invaze se kvůli sankcím tato sleva zvyšovala. Celosvětový nárůst cen nicméně znamenal, že příliv peněz za ropu do Kremlu pokračoval prakticky bez omezení.

Svůj vlastní benchmark se Rusko snaží vytvořit už více než dekádu, uvedl Bloomberg. Na světovém trhu se ale nikdy neuchytil. Někteří ruští producenti v minulosti prodali podle vlastního cenového měřitka surovou ropu moskevské komoditní burze Spimex. Objemy obchodů ale nebyly dostatečné, aby vytvořily celosvětově uznávaný benchmark.

Co když Rusko zavře kohout nastálo? Domácnostem plyn nevypneme, slibuje Neděla

Domácí

Ambice na vytvoření vlastního cenového měřítka se v Rusku dostaly do popředí poté, co Moskva na konci února zahájila invazi na Ukrajinu, na kterou navázaly sankce západních zemí.

Představitelé zemí G7 se navíc na summitu v Bavorsku na konci června shodli na tom, že se pokusí realizovat zatím neozkoušený plán: Stanovit maximální cenu za barel ropy a dražší nekupovat. Jedná se o další krok, jak omezit příjmy Moskvy z prodeje ropy.

Bude ropa za 65 nebo 380 dolarů? Analytici mají pestré scénáře

Ekonomika

Dva ruští představitelé, z důvodu bezpečnosti promluvili anonymně, agentuře Bloomberg potvrdili, že práce na ruském benchmarku skutečně probíhá. Rusko si chce zajistit, aby mohlo svou ropu prodávat bez jakéhokoli vnějšího tlaku a omezení a že plán G7 ještě více poukázal na důležitost ruského cenového měřítka.

Podle dokumentu, do kterého agentura měla možnost nahlédnout, je zatím plán na vytvoření měřítka tzv. v plenkách. Vládní představitelé se údajně rozhodují, zda Rusko potřebuje další legální rámec na obchodování s ropou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám