Hlavní obsah

Ruské banky přišly kvůli válce o 1,5 bilionu rublů. Přijatelné, tvrdí Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské banky přišly v důsledku války na Ukrajině přibližně o 1,5 bilionu rublů neboli 25,5 miliardy dolarů (644,3 miliardy Kč). V pátek to uvedl představitel ruské centrální banky Maxim Ljubomudrov. Vyčíslená ztráta je podle něj na „přijatelné“ úrovni, přičemž vláda má prý připravené plány na podporu ruských bank během krize. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Centrální banka Ruské federace.

Článek

Ljubomudrov je v centrální bance vedoucím regulačního oddělení, které dohlíží na největší banky v zemi.

O stejné ztrátě pro ruský bankovní sektor za první polovinu tohoto roku už začátkem září mluvil také první místopředseda centrální banky Dmitrij Tulin.

„Ztrátové banky ztratily 1,9 bilionu rublů a ziskové banky vydělaly 400 miliard rublů. Takže algebraicky dostáváme celkovou ztrátu 1,5 bilionu rublů,“ řekl Tulin v rozhovoru pro server RBC , který zároveň uvedl, že jde o první ztrátu ruského bankovního sektoru za posledních sedm let.

Ekonom: Ruské banky odstřižení od SWIFT obejdou

Válka na Ukrajině

Ruská centrální banka přestala po začátku války na Ukrajině zveřejňovat údaje z bankovního sektoru a bankám dokonce zakázala zveřejňovat pravidelné zprávy o zisku.

Jedny z prvních západních sankcí uvalené na Rusko za jeho vojenskou invazi na Ukrajině mířily právě na velké ruské banky, které byly vyřazeny z mezinárodního platebního systému Swift. Aby co nejvíce oslabily ruskou finanční sílu, tak se USA a Evropská unie dohodly i na zmrazení ruských devizových rezerv.

Reklama

Výběr článků

Načítám