Hlavní obsah

Ruská ekonomika spadla téměř o čtyři procenta kvůli sankcím i levné ropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrubý domácí produkt Ruska se v loňském roce podle předběžných údajů meziročně propadl o 3,7 procenta. Informoval o tom v pondělí Reuters s odkazem na ruský statistický úřad.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruské rubly

Článek

Ruská ekonomika se v poslední době potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy. Hospodářskou situaci navíc komplikují sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Předběžné údaje statistiků jsou v souladu s prosincovým odhadem ruského ministra hospodářského rozvoje Alexeje Uljukajeva. V roce 2014 se ruský HDP zvýšil o 0,6 procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Slabý rubl

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden předpověděl, že ruská ekonomika letos klesne o procento. Zhoršil tak svou říjnovou prognózu, podle které se letos měl HDP snížit pouze o 0,6 procenta. V příštím roce počítá fond s návratem ruské ekonomiky k růstu, jehož tempo by mělo činit jedno procento.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Odhad růstu české ekonomiky zlepšilo ministerstvo financí, MMF i ČNB.

Minulý týden ruská měna poprvé prorazila dosavadní rekordní minimum 80,10 rublu za dolar z prosince 2014. Ve čtvrtek kurz rublu vůči dolaru oslabil až na 85,99 rublu za dolar. Poté mírně posílil a nyní je kolem 79 rublů za dolar.

Reklama

Související témata:

Související články

Levná ropa srazila rubl na rekordní minimum

Ruský rubl ve čtvrtek sestoupil na nové rekordní minimum a jeho kurz se dostal k 85 rublům za dolar. Spekulativní tlak na měnu zesiluje kvůli vytrvalému...

Výběr článků

Načítám