Hlavní obsah

Rubl znovu rekordně oslabuje, Moskva slibuje opatření k jeho záchraně

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský rubl v pondělí prudce oslabil o víc než dvě procenta až na 71 RUB/USD. Blíží se tak historickým minimům z přelomu roku, kdy v Rusku zuřila měnová krize, upozornila agentura Bloomberg.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu rublu k dolaru

Článek

Ruská měna oslabuje i vůči společné evropské měně. Za euro Rusové platí 81,50 rublu.

Ruská vláda a centrální banka připravují opatření na podporu oslabujícího rublu v podobě zvýšeného prodeje deviz na ruském trhu, řekl v sobotu ruský premiér Dmitrij Medvěděv.

"Přirozeně pomůžeme centrální bance z hlediska dodatečného přísunu zahraničních měn," řekl Medvěděv podle agentury Reuters. "V příštích dnech zahájí naši největší vývozci prodeje deviz, což ovlivní kurz rublu," dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský rubl zaznamenal rekordní propadVideo: Reuters

Ruskou měnu sráží zejména propad cen ropy a zesílený pokles ruské ekonomiky (ve druhém čtvrtletí meziročně o 4,6 procenta). Světové ceny ropy v pondělí sestoupily na nová minima za zhruba šest a půl roku a navázaly tak na propad z předešlého týdne. Ropný trh nadále srážejí obavy, že zpomalující čínská ekonomika povede k slabší poptávce po této strategické surovině, které je na globálním trhu již nějakou dobu nadbytek.

Vedle klesajících cen ropy ruské hospodářství zasáhly sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko hrozí českým vývozcům květin embargem

Ruská veterinární a fytosanitární inspekce ve středu pohrozila českým vývozcům květin embargem a obvinila je, že navzdory varování dál přeprodávají do Ruska...

Výběr článků

Načítám