Hlavní obsah

ŘSD: stavbě dálnice D8 hrozí průtahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stavba dálnice D8, jejíž dokončení se předpokládá v roce 2007, se podle Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) může nepříjemně protáhnout. Důvodem je výkup pozemků, přes které povede šestnáctikilometrový úsek mezi Lovosicemi a Řehlovicemi. Novinky o tom ve středu informoval mluvčí ŘSD Jan Hoření.

Článek

"Zaměstnanci Ředitelství silnic a dálnic ČR nejsou jediní, kdo se snaží uzavřít smlouvy na pozemky pro dálnici, která se má začít stavět již příští rok," uvedl Hoření s tím, že majitele pozemků oslovují spekulanti s nabídkou na jejich odkup. Hrozí tak, že se bude opakovat situace podobná té v případě dálnice D5 či D11.

"Nějací dva lidé z Brna mi nabízeli odkup mého pozemku. Kvůli nízké ceně jsem neprodal, ale kdyby byla vyšší než ta, co mi nabízí ŘSD, pozemek by byl již jejich," řekl podle Hořeního majitel jednoho z dotčených pozemků z Lovosic.

Trasa dálnice D8, která bude v Německu navazovat na rozestavěnou dálnici A17 do Drážďan, je již pevně stanovena. Příští rok by měl být dokončen 23,4 km dlouhý úsek z Ústí nad Labem na německou hranici u Petrovic. Jeho součástí je i tunel Panenská, který se s délkou dva kilometry stane nejdelším dálničním tunelem v zemi.

"V každém případě po rozhodnutí kraje zástupci sdružení velmi otevřeně prezentovali, že budou výstavbu blokovat všemi možnými způsoby, máme proto obavy, že tyto snahy o získání pozemků souvisí se stále stejnými ekologickými sdruženími," uvedl generální ředitel ŘSD ČR Petr Laušman.

Reklama

Související články

Dokončení dálnice D8 se ještě více opozdí

Dálnici D8 (Praha-Ústí nad Labem-Krásný Les) nelze na hranicích propojit s německou dálnicí A17 už v roce 2005, jak stanoví mezivládní dohoda. K tomuto závěru...

Ministerstvo zastavilo práce na tunelu na D8

Ministerstvo dopravy ve čtvrtek pozastavilo stavbu tunelu Libouchec na dálnici D8, a to na základě předběžného opatření soudu ze začátku září. Sdružení Děti...

Výběr článků

Načítám