Hlavní obsah

Příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu vloni klesly téměř o čtvrtinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu se vloni snížily zhruba o 24 procent na 8,822 bilionu rublů (asi 2,2 bilionu Kč) z 11,586 bilionu rublů v předchozím roce. K poklesu přispěly nižší ceny ropy, vyplývá ze čtvrtečních údajů ruského ministerstva financí, na které se odvolává agentura Reuters.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Ruská vláda v rozpočtu na loňský rok předpokládala, že rozpočtové příjmy z ropy a plynu budou činit 8,939 bilionu rublů. To by bylo více než 34 procent celkových rozpočtových příjmů.

V samotném prosinci se příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu snížily téměř o třetinu na 650,5 miliardy rublů (zhruba 164 miliard Kč) z 961,7 miliardy rublů před rokem.

Daňové a celní příjmy z prodeje ropy a plynu jsou pro ruský rozpočet klíčové. Dostaly se však pod značný tlak v důsledku loňského útoku na Ukrajinu. Příjmy podkopává například cenový strop na ropu, který zavedly západní země, nebo uzavření plynovodu Nord Stream, jímž proudil plyn do Evropy.

Průměrná cena ruské ropy Urals loni klesla, byla však nad sankčním stropem

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám