Hlavní obsah

Rozpočtová rada: Schodek dále ukazuje na vysokou nerovnováhu veřejných financí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes lepší než očekávaný výsledek loňského hospodaření státního rozpočtu jeho schodek i nadále ukazuje na vysokou strukturální nerovnováhu veřejných financí, sdělila Národní rozpočtová rada. Hospodaření státu loni skončilo se schodkem 360,4 miliardy korun. Novela rozpočtu schválená v říjnu počítala s deficitem 375 miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„To (strukturální nerovnováhu) bohužel nemění ani schválená podoba státního rozpočtu na rok 2023, která počítá s celkovou nerovnováhou státního rozpočtu a státních mimorozpočtových fondů ve výši 328,4 miliardy Kč,“ uvedla rada.

„Navíc je zde nemalé riziko dalšího prohloubení, mimo jiné z důvodu další mimořádné valorizace dávek důchodového pojištění,“ dodala.

Aby bylo možné se v budoucnu takto vysokých deficitů zbavit, je podle rady nutné provést systémová opatření na příjmové i výdajové straně.

Vzhledem k tomu, že tato opatření zpravidla vyžadují změnu zákonů, je nutné tento proces zahájit co nejdříve, aby rozpočet na rok 2024 mohl přinést snížení strukturální nerovnováhy, dodala rada.

Výsledek hospodaření byl loni třetí nejhorší v historii. Předloni byl deficit 419,7 miliardy korun, v roce 2020 pak 367,4 miliardy korun. Vláda původně plánovala schodek 280 miliard korun, na podzim ale státní rozpočet novelizovala kvůli neočekávaným výdajům.

Podle ministra Zbyňka Stanjury (ODS) to bylo zejména 27 miliard korun na mimořádné valorizace důchodů, 17,4 miliardy Kč na úsporný tarif na energie pro domácnosti nebo 10,9 miliardy korun na zvýšené sociální dávky.

Národní rozpočtová rada je nezávislý odborný orgán, jehož hlavním posláním je vyhodnocovat, zda stát a další veřejné instituce dodržují pravidla rozpočtové odpovědnosti daná zákonem.

Státní rozpočet loni skončil se schodkem 360,4 miliardy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám