Hlavní obsah

Ropný gigant ExxonMobil loni zvýšil zisk na rekordních 59 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetická společnost ExxonMobil, která je největším producentem ropy ve Spojených státech, za loňský rok zvýšila očištěný čistý zisk na rekordních 59,1 miliardy USD (1,3 bilionu Kč) z 36,1 miliardy USD v předchozím roce.

Foto: LM Otero, ČTK/AP

Sklad paliva firmy ExxonMobil v texaském Irvingu.

Článek

Ropné společnosti loni dosahovaly rekordních zisků díky vysokým cenám a rostoucí poptávce. Za růstem cen energií loni byly částečně dopady války na Ukrajině a výpadek energetických surovin z Ruska.

Podle agentury Reuters by se zisk západních ropných firem za loňský rok mohl přiblížit 200 miliardám USD. Obrovské zisky nicméně vyvolaly kritiku a výzvy na zavedení daní z neočekávaných zisků na tyto firmy.

Exxon loni překonal i svůj rekord z roku 2008, kdy ceny ropy dosáhly 142 USD za barel. To je o 30 procent více, než činila průměrná cena v loňském roce. Celkové výnosy se zvýšily na 413,7 miliardy USD z 285,6 miliardy USD předloni.

Výdaje firmy na nové těžební projekty ropy a zemního plynu loni stouply o 37 procent na 22,7 miliardy USD. ExxonMobil zvýšil výdaje v Guyaně, na nejvýznamnějším břidlicovém poli v USA a na zařízení pro rafinaci paliv a chemikálií.

Až 4,4 bilionu. Energetičtí giganti oznámí rekordní zisky za loňský rok

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám