Hlavní obsah

Ropa zdražuje. Nečeká se zvýšení těžby

Ačkoliv se v průběhu července cena ropy propadala, přičemž na pár dní dokonce spadla pod stodolarovou hranici, během posledního červencového týdne začala znovu zdražovat. Důvodem jsou slabé vyhlídky na zvýšení těžby, informovala agentura Reuters.

Foto: Jennifer Hiller, Reuters

Těžba ropy v Texasu

Článek

V pátek v 15:30 SELČ se barel severomořské ropy Brent dostal na 110,5 dolaru (2 678 Kč), což je proti předchozímu dni posílení o tři procenta. V porovnání s pondělím činí pak rozdíl pět procent.

Podobný nárůst v pátek odpoledne vykazovala i americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI), jež posílila o 3,7 procenta na rovných 100 dolarů za barel.

Za nárůstem ceny stojí především pozornost investorů směrem k zasedání skupiny těžařských zemí OPEC+, které se uskuteční příští týden ve středu. Očekává se, že skupina na tomto zasedání nevyslyší výzvy ke zvýšení těžby.

Energetický gigant Shell má podruhé za sebou rekordní čtvrtletní zisk

Ekonomika

Toto rozhodnutí by bylo zklamáním pro Spojené státy. Americký prezident Joe Biden tento měsíc absolvoval čtyřdenní cestu na Blízký východ, k jejímž cílům patřilo přimět těžařské země ke zvýšení produkce.

Podle analytiků je však pro OPEC+ další zvyšování těžby komplikované, protože některé členské země už teď zaostávají za dohodnutými těžebními kvótami.

Páteční zdražení ropy podpořil také slabší dolar a silnější akciové trhy, které trh s ropou často kopíruje. Slabší dolar pak zlevňuje ropu z pohledu držitelů jiných měn, což zpravidla podporuje poptávku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám