Hlavní obsah

Ropa už stojí stejně jako na začátku roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena ropy na světových trzích v posledních dnech pokračovala v poklesu a dostala se na úroveň ze začátku roku. Severomořská ropa Brent se v pondělí prodávala za necelých 84 dolarů (1 980 Kč) za barel. V úterý sice o něco posílila, přesto měla daleko do ceny z června, kdy stála o polovinu více, přes 120 dolarů (2 830 Kč).

Foto: Kamran Jebreili , ČTK/AP

Ropná plošina. Ilustrační foto

Článek

Severomořská ropa Brent sestoupila v pondělí v jednu chvíli dokonce až na 80,61 dolaru za barel, nejníže od 4. ledna. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se během dne propadla až na 73,60 USD, nejníže od 22. prosince loňského roku.

Důvodem zlevňování je směřování velkých světových ekonomik do recese nebo jen mírného růstu, v Číně navíc klesla poptávka v důsledku covidových uzávěr. To je doprovázeno snižováním poptávky po ropě.

V úterý sice ceny vzrostly, když náladu na trhu ovlivnily naděje na uvolnění přísných koronavirových omezení v Číně a spekulace o další těžební politice skupiny těžařů známé jako OPEC+, nešlo však o velký výkyv – kolem 18:45 SEČ stál Brent 83,4 dolaru za barel, WTI 78,04 dolaru za barel.

Ruská ropa se na trzích zastropovala sama

Ekonomika

Cena ještě půjde dolů

„Současné ceny ropy jsou vysoké, většinou se pohybují v rozmezí mezi 60 a 70 dolary za barel, a tak jsme stále výše než dlouhodobý průměr,“ řekl Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Cena ropy by podle jeho názoru měla ještě klesat a s ní i ceny pohonných hmot.

Ty jsou nyní u českých čerpacích stanic na nižší úrovni, než byla letošní maxima, stále jsou však o dost výše, než byly před začátkem ruské agrese na Ukrajině letos v únoru.

Například v první polovině ledna stál Natural 95 v Česku průměrně kolem 36 Kč za litr, nafta byla o korunu levnější, přičemž cena Brentu byla v té době přibližně stejná jako nyní. Dnes se však průměrná cena litru benzinu blíží 40 korunám, u nafty se pak pohybuje mezi 41 až 42 korunami.

Je ovšem třeba podotknout, že na konečné ceně paliv se nepodílí jen samotná cena ropy, ale roli hraje více faktorů jako například silnější kurz dolaru či zvýšené náklady na energie a dopravu, které postihují celý rafinační proces.

Strop na ceny ruské ropy

Vyspělé země ze skupiny G7 chtějí zavést strop cen na ruskou ropu Urals přepravovanou po moři, ke stropu se chystá i Evropská unie. Členové G7, tedy Spojené státy, Kanada, Japonsko, Velká Británie, Německo, Itálie a Francie, i Evropská unie tak chtějí snížit ruské příjmy z ropy, z nichž může země financovat válku na Ukrajině.

S navrhovanou výší stropu v rozmezí 65 až 70 dolarů (1530 až 1650 Kč) ale některé státy nesouhlasí. Polsko, Lotyšsko a Litva podle agentury Reuters žádají výrazně nižší strop, zatímco Řecko, Kypr nebo Malta chtějí strop nastavit výše. Ke konečné dohodě o výši stropu by mělo dojít během tohoto týdne.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o víkendu vyzval, aby byl strop stanoven na úrovni mezi 30 a 40 dolary (710 a 940 Kč) za barel.

Ruská ropa je dlouhodobě levnější než ropa Brent a aktuálně se prodává zhruba za 67 dolarů (1 580 Kč) za barel, když na jaře stála přes 100 dolarů.

Ruské ropy proudící ropovodem Družba i do Česka se strop cen ani zákaz nákupu dočasně týkat nebude. Česko má také výjimku, díky níž může do konce příštího roku dovážet ropné produkty z ruské ropy z jiných zemí EU.

Od 5. prosince má rovněž v Evropě platit zákaz dovozu ruské ropy po moři. Kvůli tomu v posledních týdnech výrazně rostly zavážky ropy do Evropy, když si petrolejářské firmy vytvářely její zásoby.

Maďarským čerpacím stanicím docházejí pohonné hmoty

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám