Hlavní obsah

Ropa je nejlevnější za více než tři měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cena ropy na světových trzích ve středu pokračuje v poklesu z předchozích dní a je nejlevnější od konce července. Severomořský Brent se propadl až pod hranici 80 dolarů (1850 Kč) za barel. Cenu táhne dolů výhled slabší poptávky v USA a Číně, informovala agentura Reuters.

Článek

Ve středu odpoledne se cena barelu ropy Brent propadla na 79,8 dolaru, později mírně stoupla na 80,2 dolaru. Jedná se o nejnižší cenu od 21. července, ropa je tak nejlevnější za poslední více než tři měsíce.

Takřka totožný pokles vykazovala také americká lehká ropa WTI, jež oslabila o procento na cenu 76,6 dolaru (1770 Kč) za barel. I zde se jedná o nejnižší hodnotu od 21. července.

„Trh je zjevně méně znepokojen potenciálním narušením dodávek na Blízkém východě a místo toho se zaměřuje na uvolnění v rovnováze (mezi nabídkou a poptávkou),“ uvedli analytici ING Warren Patterson a Ewa Mantheyová v poznámce pro klienty.

Jak agentura Reuters totiž upozornila, produkce ropy ve Spojených státech letos vzroste méně, než se původně očekávalo, zatímco poptávka klesne, uvedl v úterý americký Úřad pro energetické informace (EIA).

Podle odhadů EIA celková spotřeba ropy v USA letos klesne o 300 tisíc barelů denně. Předchozí prognóza přitom počítala s opačným scénářem v podobě nárůstu o 100 tisíc barelů denně. Vlivem toho se v USA zvyšují ropné zásoby, které minulý týden vzrostly o téměř 12 milionů barelů, uvedla Reuters s odkazem na údaje Amerického ropného institutu.

Obavy trhu ohledně slabší globální poptávky přiživuje také obchodní bilance Číny, největšího dovozce ropy na světě. Nová data poukázala na nižší vývoz, než se čekalo, a naopak na vyšší dovoz, což podtrhuje problémy tamní ekonomiky.

Rafinerie v Litvínově technologicky zvládne přechod na neruskou ropu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám