Hlavní obsah

Řím zablokoval možnost, aby kontrolu nad Pirelli převzala čínská státní firma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie zablokovala možnost, aby kontrolu nad společností Pirelli převzala čínská státní firma. Rozhodnutí je součástí opatření italské vlády na ochranu nezávislosti tohoto výrobce pneumatik, uvedla v pondělí BBC. Největším akcionářem Pirelli je čínská chemická společnost Sinochem, která v milánské firmě drží 37 procent akcií.

Foto: Giorgio Perottino, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Společnost Pirelli v nedělním oznámení pro investory uvedla, že na základě rozhodnutí vlády může kandidáty na šéfa podniku navrhnout pouze firma Camfin, kterou ovládá nynější generální ředitel Pirelli Marco Tronchetti Provera. Vláda také rozhodla, že jakékoli změny ve vedení společnosti budou podléhat oficiální kontrole.

Společnost Sinochem v březnu italské vládě oznámila, že plánuje obnovit a aktualizovat stávající akcionářskou smlouvu. Kabinet premiérky Giorgie Meloniové dohodu přezkoumal z hlediska pravidel, která umožňují unijním zemím chránit podniky považované za strategicky důležité.

Blinken jedná v Pekingu. Si po setkání hlásí dílčí pokrok

Svět

V roce 2015 koupila firmu Pirelli za 7,1 miliardy eur (154,5 miliardy Kč) skupina investorů, mezi nimiž byly společnosti ChemChina a Camfin. O šest let později se ChemChina spojila se státní společností Sinochem. Devítiprocentní podíl ve společnosti Pirelli vlastní také čínský vládní investiční fond přidružený k čínské iniciativě nové Hedvábné stezky, která je formou ekonomické diplomacie Pekingu.

K ochranářskému opatření Řím přistoupil v době, kdy Čínu navštívil americký ministr zahraničí Antony Blinken. Ten je po pěti letech prvním šéfem americké diplomacie, který tuto asijskou mocnost navštívil. Vztahy mezi Čínou a některými západními zeměmi se v poslední době zhoršily kvůli sporům ohledně Tchaj-wanu, obchodu či bezpečnosti.

Němci nedali na varování. Číňané převezmou téměř čtvrtinový podíl v přístavu Hamburk

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám