Hlavní obsah

Řidiči Uberu budou muset používat EET

Novinky, Renáta Bohuslavová, tov, bož
Aktualizováno

Noví řidiči Uberu budou muset od října 2018 používat elektronickou evidenci tržeb (EET). Ve společném memorandu se k tomu ve čtvrtek ráno zavázala ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a generální manažer Uberu pro střední a východní Evropu Alexei Stakh.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Firma Uber se zavázala, že dobrovolně začne používat EET, přestože tuto povinnost ze zákona zatím nemá. Bude se to týkat všech nových řidičů,” uvedla ve čtvrtek ministryně Schillerová. Společnost ale prý bude apelovat i na stávající řidiče, aby se do projektu EET zapojili.

„Plánujeme zavádět EET od října letošního roku pro ten kontingent řidičů, kteří pro nás budou od tohoto data jezdit. Pak budeme zvažovat další případné rozšíření,” doplnil ministryni Stakh.

Řidiči podle Schillerové nebudou muset mít každý své zařízení, ale systém bude nastaven centrálně. „Údaje budou poskytovány finanční správě a bude vydávána účtenka stejně tak, jako to mají daňoví poplatníci,” dodala Schillerová.

Účtenka přijde zákazníkovi Uberu elektronicky e-mailem i do aplikace, přes kterou si službu objednal. V současné době mu takto chodí vyúčtování s částkou za jízdu, od října přibudou i kódy EET.

Taxify: My daně v Česku platíme od začátku

Se státem spolupracuje i provozovatel další alternativní přepravní platformy. „Taxify na rozdíl od některých našich konkurentů již od spuštění provozu v Praze platí veškeré daně v České republice a to jak daň z příjmů, tak DPH a ostatní daně i poplatky,” řekl Novinkám šéf firmy pro Česko a Slovensko Roman Sysel.

„Se státem intenzivně spolupracujeme a diskutujeme jak současný stav, tak i budoucí podobu legislativy,” dodal.

Služby Uberu v Praze využívá podle informací firmy 300 000 lidí

EET zatím platí pro restaurace, hotely a obchody. S náběhem třetí a čtvrté fáze, kam měly patřit i taxislužby, se počítalo v letošním roce. Náběh dalších fází byl ale zrušen rozhodnutím Ústavního soudu a podle ministerstva financí tak bude mít nejméně roční zpoždění.

Regulace sdílené ekonomiky

Uber se dále zavázal k tomu, že bude Česku poskytovat informace o transakcích, což je podle ministerstva důležité pro provádění daňových kontrol. „Tento akt by měl rozptýlit obavy, že stát není schopen regulovat sdílenou ekonomiku,” pochvaluje si podpis memoranda Schillerová.

Ministerstvo k takovému kroku přistoupilo poté, co se rozmohla kritika a četné stávky ze strany taxikářů. Těm vadí, že řidiči Uberu nemusí dodržovat některé zákonné povinnosti, které jsou nutné pro taxikáře.

Povinnost registrovat tržby v EET a poskytování informací a dat o jízdách svých řidičů slíbili zástupci Uberu už v rámci memoranda, na kterém se společnost dohodla s vládou v dubnu. Firma se tehdy zavázala především ke zřízení živnostenského oprávnění, které ji v Česku dosud chybělo.

Služby Uberu v Praze využívá podle informací firmy 300 000 lidí. Počet aktivních řidičů se zvýšil o polovinu na 2000 lidí. Z toho 90 procent má ještě jiný zdroj příjmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám