Hlavní obsah

Řetězci Albert vzrostl zisk o 87 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodnímu řetězci Albert vzrostl loni meziročně zisk o 87 procent na 1,98 miliardy korun. Tržby společnosti se zvýšily o 8,6 procenta na 66,75 miliardy korun. Plyne to z výroční zprávy firmy.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí společnosti Jiří Mareček uvedl, že ziskovost je méně než 2,8 procenta z prodejů. Tvrdí také, že Albertu klesl ukazatel hrubé marže, tedy rozdíl mezi náklady na prodané zboží a výnosem z něj.

Zisk je podle něj vyšší kvůli investicím do úsporných programů a zvyšování efektivity provozu. Firmy například investovaly do technologií na úsporu energií a tepla.

Obchodní řetězce v posledních měsících čelí tvrdé kritice ohledně růstu cen potravin. Tento týden avizovaly, že ceny potravin od ledna opět zvýší, ačkoliv dříve uváděly, že do cen promítnou sníženou DPH na některé druhy potravin, která začne od ledna platit.

Na slibované zlevnění zapomeňte. Řetězce od ledna potraviny zase zdraží

Ekonomika

Konkurenčnímu řetězci Billa loni klesl zisk přibližně o 30 procent na 458,87 milionu korun. Tržby společnosti naopak vzrostly asi z 31,35 miliardy korun na 33,7 miliardy korun.

Penny Market loni v Česku podle své výroční zprávy zvýšil meziročně zisk o 22 procent asi na 1,2 miliardy korun. Tržby firmě stouply o 15,5 procenta na 48,7 miliardy korun.

Řetězci Tesco Stores za finanční rok končící 28. února 2023 v České republice meziročně klesl čistý zisk o 85,6 procenta na 113 milionů korun. Tržby společnosti naopak vzrostly o přibližně 3,6 miliardy korun na celkových 45,7 miliardy korun.

Zisk řetězce Lidl Česká republika v minulém účetním roce meziročně klesl o šest procent na 5,18 miliardy korun. Tržby společnosti vzrostly o deset procent na 84,36 miliardy korun. Také finanční rok Lidlu skončil 28. února letošního roku.

Potraviny zdražovaly o pětinu. Teď poskočí o dalších sedm procent

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám