Hlavní obsah

Restauratéři jsou z nových opatření zmatení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda nová opatření podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) uvedla nepřesně. Restauratéři jsou zmateni hlavně v případě oznámení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), že akcí, večírků a silvestrovských oslav se bude moci od 29. prosince do 2. ledna účastnit nejvýše 50 lidí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podnikatelům schází také informace o kompenzacích, pokud vláda zpřísňuje omezení, měla by okamžitě představit režim podpory. Řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner.

V restauracích budou od 29. prosince do 2. ledna moci podle Válka sedět u stolu maximálně čtyři hosté, netýká se to lidí, kteří sdílejí společnou domácnost. V současné době je povolen limit šesti hostů u jednoho stolu. Restauratérům ale není podle Kastnera jasné hlavně to, zda kapacita 50 hostů se bude týkat celého období, nebo pouze večerních časů, případně by stačilo událost nenazvat vánoční nebo silvestrovskou oslavou, aby se provozovatelé tímto limitem nemuseli řídit.

Fialova vláda zpřísňuje. Omezí akce a večírky

Domácí

„Už mi několik restauratérů volalo, že nerozumějí tomu, jak sdělená opatření uchopit. Počkáme na písemný dokument, zda z něj bude informace jasnější,” řekl Kastner. Nová vláda se ale od staré podle něj nepoučila a pokračuje v matoucích sděleních. Sice její představitelé uvedli, že se při stanovení restrikcí radili s odborníky, Kastner ale neví se kterými. Zástupce gastronomie podle něj nikdo neoslovil. Pokud by se tak stalo, předešlo by se podle něj zbytečným zmatkům.

Ve školách se bude testovat dvakrát týdně. Bez výjimky

Koronavirus

Provozovatelé stravovacích podniků budou muset podle Válka ověřovat prostřednictvím QR kódu platnost Tečky, tedy zda mají hosté příslušné doklady. To je podle Kastnera také velký problém. „Nejsme Německo a všichni hospodští nemají prostředky, aby si mohli pořídit čtečku QR kódů. Komplikace je to zejména na vesnicích,” uvedl.

Ke čtení Tečky ovšem není potřeba žádný speciální přístroj, aplikace čTečka je volně dostupná do mobilního telefonu.

Restauratéři také podle Kastnera stále marně čekají na sdělení, na jakou podporu budou mít v důsledku vládních omezení nárok. Předchozí vláda schválila obnovení několika kompenzačních programů, vyhlášení výzev je ale na současném ministru průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi (za STAN), potažmo nové vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám