Hlavní obsah

Zdražování bytů v Česku je šesté nejvyšší v rámci EU

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny bytů a domů v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly o 9,5 procenta. Jde o šestý největší nárůst cen v rámci Evropské unie (EU). Vyplývá to z dat, jež ve středu zveřejnil statistický úřad Eurostat. Oproti předchozímu čtvrtletí byty v Česku zdražily o 2,6 procenta.

Foto: Novinky

Vývoj cen bytů v EU

Článek

V celé sedmadvacítce byty a domy zdražily meziročně o 5,5 procenta a mezi čtvrtletími o 1,2 procenta.

Větší meziroční růst cen než Česko zaznamenaly jen Lucembursko (o 14 procent), Slovensko (o 13,1 procenta), Estonsko (o 11,5 procenta), Polsko (11,3 procenta) a Portugalsko (o 10,3 procenta).

Meziročně domy a byty zlevnily pouze v jedné zemi EU – v Maďarsku (o 1,2 procenta).

Růst cen nových bytů v Praze nebere konce, metr už stojí přes 110 tisíc

Ekonomika

Mezi čtvrtletími ceny bytů a domů nejvíce zdražovaly v Portugalsku (o 4,9 procenta), Estonsku (o 4,8 procenta) a na Slovensku (o 4 procenta), Česko se v tomto žebříčku s růstem cen o 2,6 procenta dělí s Litvou o osmou pozici.

Mezičtvrtletně ceny klesaly na Maltě (o 4,3 procenta), v Maďarsku (o 1,1 procenta), v Irsku (o 0,8 procenta) a v Belgii (o 0,1 procenta).

Reklama

Související články

Ceny bytů opět raketově rostou

Ceny bytů v českých městech ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostly v průměru o 10 procent na 60 700 korun za metr čtvereční. Oproti předchozímu...

Výběr článků

Načítám