Hlavní obsah

Řečtí politici se dohodli na úsporách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řečtí politici se dohodli na většině úsporných opatření požadovaných věřiteli. Nyní se zaměří na snižování mezd a důchodů, aby našli zbývající úspory v objemu 1,5 miliardy eur (38 miliard Kč). Agentuře Reuters to v neděli řekl její zdroj. Řecko potřebuje překlenovací úvěr, protože peníze na splátky má do srpna, peníze z pomoci ale dostane nejdřív v září.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Agora nad městečkem Lindos

Článek

Pokud by země úspory nenašla, nemusela by další část úvěru vůbec dostat, pak by musela otevřeně přiznat bankrot a vyhlásit ho.

Řecko musí pro příští dva roky nalézt úspory v rozsahu 11,5 miliardy eur (290 miliard Kč), aby uspokojilo čím dál netrpělivější věřitele. Zástupci věřitelů nyní v Aténách hodnotí pokrok země při plnění podmínek poslední mezinárodní pomoci.

"Potřebujeme opatření v hodnotě 1,5 miliardy eur, abychom završili balík v objemu 11,5 miliardy eur," řekl zdroj agentury Reuters. Předsedové koaličních stran by měli o úsporných plánech jednat v pondělí.

Brusel podle pátečních informací zvažuje plán, podle nějž by se dluh Řecka opět restrukturalizoval. Po soukromých věřitelích, kteří zemi už část dluhu odpustili, by podobný krok udělaly i banky. Odepsaly by až 30 procent hodnoty řeckých dluhopisů, což by mohlo být až 100 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám