Hlavní obsah

Ratingová společnost Fitch potvrdila úvěrovou spolehlivost ČR na stupni AA-

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings v pátek opět potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky na stupni AA-. Výhled ratingu je stabilní. Agentura ale očekává od nové vlády premiéra Petra Fialy nižší schodky veřejných financí. Fitch také snížil odhad letošního růstu českého hospodářství.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Sídlo ratingové agentury Fitch

Článek

Agentura snížila svůj odhad deficitu českého vládního sektoru na 4,1 procenta HDP z předchozích pěti procent. Fitch očekává, že budoucí vláda Petra Fialy dodrží svůj slib a navrhne nový státní rozpočet s nižším schodkem.

„Jednaní o míře a rychlosti zpřísňování fiskální politiky ale mohou být komplikovaná a politicky citlivá vzhledem k nesourodé skladbě (vládní) koalice,“ uvedla agentura v tiskové zprávě.

Krach čínského developera Evergrande je neodvratný, míní ratingové agentury

Svět

Očekává, že v letech 2022 a 2023 se sníží vládní výdaje a klesne dynamika růstu platů ve veřejné sféře. Fitch také varuje, že české deficity zůstanou i v příštích letech vyšší, než kolik činí odhadovaný průměr dalších zemích ve stupni AA.

Celkový dluh vyjádřený poměrem k HDP ale bude zřejmě nižší, než je odhadovaný průměr států ve stupni AA.

Ekonomika poroste pomaleji

Odhad růstu české ekonomiky v letošním roce agentura snížila z 3,8 procenta na 3,1 procenta. Poukázala při tom na problémy v automobilovém průmyslu, kde se výroba propadla kvůli nedostatku polovodičů a dalších součástek.

V příštích dvou letech by pak české hospodářství mělo růst v průměru o 4,4 procenta ročně. Podle agentury se česká ekonomika jeví jako odolná vůči restrikcím zavedeným v souvislosti s pandemií.

Na stejném stupni jako ČR Fitch Ratings v pátek potvrdila úvěrovou spolehlivost Británie.

Agentura Fitch snížila rating Slovenska o jeden stupeň na A

Ekonomika

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček.

Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu.

Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Reklama

Výběr článků

Načítám