Hlavní obsah

Raiffeisen Bank v Rusku nabírá zaměstnance ve velkém. Navzdory slibům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouská bankovní skupina Raiffeisen Bank International, která působí i v Česku, nedávno zveřejnila v Rusku desítky inzerátů na stovky pracovních míst, ve kterých avizovala, že má v úmyslu svůj byznys v zemi posílit. To je v rozporu s oficiálním příslibem Raiffeisen, že ruský trh opustí, konstatoval list Financial Times, který na inzeráty upozornil.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Raiffeisen Bank v Moskvě

Článek

Mezi více než 2400 inzeráty, které rakouská banka od prosince v Rusku zveřejnila, se podle Financial Times téměř 1500 z nich týká řízení prodeje a služeb zákazníkům.

V jedné pracovní nabídce útvar banky pro středně velké podniky v Rusku uvádí, že jejími „klíčovými cíli jsou mnohonásobné rozšíření aktivní klientské základny a stabilní dvouciferný růst příjmů“.

V dalším inzerátu zase Raiffeisen hledal „klientského manažera, který přitáhne klienty“.

Reklamy jsou v rozporu s opakovanými prohlášeními Raiffeisen, že má v úmyslu zmenšit a prodat své podnikání v Rusku po vpádu jeho vojsk na Ukrajinu. Nicméně více než dva roky od začátku války banka v Rusku i přes rostoucí tlak z Evropy i Spojených států zůstává.

Raiffeisen Bank International má problém. Hrozí jí sankce od USA

Evropa

Vedení Raiffeisen podle FT začalo inzeráty v Rusku prošetřovat. A podle informací, které generálnímu řediteli rakouské skupiny Johannu Stroblovi poskytlo představenstvo ruské dceřiné společnosti, byly inzeráty zveřejněny na základě standardních informací o bance a jejích ambicí v Rusku, které nebyly od začátku ukrajinské invaze mylně aktualizovány.

Panická hrůza po zveřejnění inzerátů

Raiffeisen v prohlášení uvedl, že letos bude pokračovat v omezování svých aktivit v Rusku a snažit se o prodej nebo odštěpení tamních aktiv.

„(Inzeráty) neodrážejí opatření přijatá Raiffeisen Bank International k omezení svého ruského podnikání ani neodpovídají budoucím plánům pro byznys v Rusku,“ dodala rakouská banka.

Vysoký představitel Raiffeisen v Rakousku pak FT sdělil, že inzeráty byly „velmi trapné“ a vyvolaly panickou reakci, a že byly staženy a urychleně přepsány.

Raiffeisenbank loni klesl čistý zisk o 27,1 procenta

Ekonomika

Úvěrové portfolio Raiffeisen v Rusku se sice od začátku roku 2022 snížilo o více než polovinu, i nadále tam ale zůstává největším evropským poskytovatelem úvěrů a vykazuje obrovské zisky.

„V loňském roce téměř polovina zisku banky, který dosáhl 2,1 miliardy eur (zhruba 52 miliard korun), pocházela z její ruské divize,“ upozornily FT minulý měsíc.

Zaměstnanců v Rusku má víc než před válkou

Mezi evropskými bankami, které v Rusku stále působí a zveřejňují počty zaměstnanců, je Raiffeisen navíc jedinou, která tam od začátku války zvýšila počet zaměstnanců – o 6,6 procenta na 9942 zaměstnanců ke konci loňského roku.

Pro srovnání, italská UniCredit, která je druhou největší západní bankou v Rusku, zaměstnávala na konci loňska ve svých tamních pobočkách 3171 lidí. O dva roky dříve to bylo 4383 zaměstnanců.

Manažeři Raiffeisen se brání, že se nacházejí v prekérní situaci. Argumentují, že zisky dosažené v Rusku nelze repatriovat a jakýkoli prodej jejich podniku by vyžadoval souhlas Kremlu.

Zároveň banka podle nich potřebuje udržet své podnikání v Rusku funkční, aby přilákala kupce, aniž by otevřeně podporovala ruskou válečnou ekonomiku.

Raiffeisen Bank se z Ruska nechce, plánuje odštěpení do nové společnosti

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám