Hlavní obsah

Tak to byla jen jednohubka. Radost nad levným benzinem v pohraničí skončila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radost motoristů nad extrémně levným benzinem trvala v příhraničních slezských oblastech jen několik hodin. Zatímco v neděli k čerpacím stanicím Orlen v Karviné, Českém Těšíně nebo v Opavě lidé přijížděli za benzinem Natural 95 za 32,90 korun, v noci na pondělí se cena vrátila na původních 38,30 korun za litr. Lidé jsou neobvyklou cenovou politikou sítě čerpacích stanic zmateni.

Anketa mezi motoristy u čerpací stanice Orlen v KarvinéVideo: Aleš Hanus, Právo

 
Článek

„Nevím, co si o tom mám myslet,“ mávl rukou starší pán, který přijel v pondělí dopoledne k čerpací stanici v Karviné natankovat levný benzin. „Bohužel jsem to nestihl, cena je zpátky na původní hodnotě. Ale i tak je to dobrá cena, na okolních pumách mají natural většinou i za cenu přes čtyřicet korun,“ řekl.

Ještě v neděli se přitom na stejném místě tvořily dlouhé kolony aut. Informace, že Orlen Benzina v některých městech poblíž hranic prodává neobyčejně levný benzin, se díky sociálním sítím velmi rychle rozkřikla.

Sama společnost situaci odmítla komentovat.

Bylo veselo

„Stály tady dlouhé kolony aut, někteří na natankování čekali až hodinu. Lidé brali benzin i do kanystrů. Není divu, ten cenový rozdíl byl takový, že se dala na jedné nádrži ušetřit i pětistovka,“ řekl starší muž, který na zahrádce před benzinkou popíjel kávu. „Auta stála ve čtyřstupu až ke kruháči. Spousta lidí přišla jen ze zvědavosti. Vytvořily se diskusní hloučky a bylo tady veselo,“ řekl muž s tím, že cena se na původní úroveň vrátila už v neděli večer.

Foto: Vít Černý, David Taneček, ČTK

Ceny benzinu v pohraničí v neděli večer (snímek vpravo) a v pondělí ráno.

Za nedělní ceny lze benzín koupit už jen v Polsku, kde jsou ceny kvůli blížícím se volbám velmi nízko. Orlen, který dominuje tamnímu trhu, a určuje tak ceny, patří státu.

Orlen v Česku u hranic s Polskem výrazně zlevnil. Řidiči mají žně

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám