Hlavní obsah

Ptačí chřipka se objevila v dalším velkochovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litomyšl
Aktualizováno

Veterináři zjistili v Pardubickém kraji další výskyt ptačí chřipky ve velkochovu drůbeže. Po Kosoříně se potvrdila i na farmě Sklené na Svitavsku.

Foto: Ludmila Žlábková, novinky.cz

Likvidace infikovaného chovu drůbeže v Kosoříně.

Článek

„Šíření ptačí chřipky bohužel pokračuje. Teď mám potvrzený další výskyt v komerčním chovu na Svitavsku v obci Sklené. Spolu s vedením aktuálně jedeme na inspektorát Státní veterinární správy v Litomyšli,“ uvedl na svém profilu na síti X ministr zemědělství Marek Výborný s tím, že opatření budou přijata v obdobném režimu, jako tomu bylo v případě Kosořína.

„O dalším postupu budeme informovat,“ sdělil Výborný. Briefingu, který byl svolán na půl pátou odpoledne do Litomyšle, bude přítomný i ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

“ Zatím čekáme na potvrzení z laboratoře," sdělil odpoledne Novinkám Radek Axmann ze Státní veterinární správy Pardubického kraje.

Výskyt ptačí chřipky v Pardubickém kraji

LEDEN 2022 - Lipoltice na Pardubicku, zlikvidováno bylo 3500 kusů kachen

ÚNOR 2021 - Ronov nad Doubravou na Chrudimsku, malochov

BŘEZEN 2021 - chov kachen v obci Vápno na Pardubicku. Utraceno 2800 tisíc kusů kachen.

ÚNOR 2020 - Slepotice na Pardubicku, brojleři a krůty, likvidováno 430 tun drůbeže

ČERVEN 2007 - Tisová - chov krůt

Nořín - farma brojlerů

Kosořín a Netřeby - farma drůbeže

Také velkochov v obci Sklené na Svitavsku patří k provozům firmy Mach Drůbež. Od Kosořína, kde byla nákaza virem prokázaná tento týden, je vzdálený asi padesát kilometrů.

Podle Axmanna je v zasaženém velkochovu asi 22 tisíc kusů drůbeže. Stejně jako v Kosoříně se tu chová rodičovský chov slepic a kohoutů masného typu.

Kvůli ptačí chřipce v Kosoříně likvidují i 150 tisíc vajec

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám